Ionela SAMOILĂ
258 vizualizări 29 feb 2012

Cea de-a 84-a ediţiei a premiilor Oscar s-a situat doar pe locul trei în clasamentul celor mai dezbătute evenimente pe reţelele sociale din anul 2012, după Super Bowl şi premiile Grammy, potrivit unei cercetări citate de The Atlantic.

Deşi gala Super Bowl a făcut cele mai mari audienţe pe TV, s-a situat pe locul al doilea în topul celor mai discutate evenimente pe Twitter, după premiile Grammy.

Cercetarea a fost realizată de institutul Bluefin, care a recenzat postările de pe reţeaua socială în timpul difuzării televizate a unor evenimente de importanţă majoră precum meciuri de fotbal, dezbateri politice sau gale de premiere.

Anul acesta, Bluefin a numărat 3,8 milioane de comentarii legate de decernarea premiilor Academiei Americane de Film, cu 293% mai multe decât anul trecut, când institutul a colectat pentru prima oare astfel de date de pe reţelele de socializare.

Totuşi, creşterea majoră nu a depăşit popularitatea celorlalte două evenimente. Super Bowl a adunat 12 milioane de comentarii, de 6,8 ori mai mult decât în 2011, iar premiile Grammy au strâns 13 milioane de interacţiuni, în creştere spectaculoasă cu 2.280% faţă de anul precedent.

În ceea ce priveşte audienţele pentru transmisiunile TV ale evenimentelor, premiile Oscar au strâns în faţa ecranelor 39,3 milioane de telespectatori. Premiile Grammy, decernate pe 12 februarie, imediat după moartea artistei Whitney Houston au fost lider de audienţă, cu 39,9 milioane de telespectatori, cea mai mare valoare înregistrată în 28 de ani.

Diferenţa valorilor dintre activitatea înregistrată pe reţelele sociale este datorată conţintului evenimentelor, deoarece în timpul galelor muzicale, oamenii manifestă tendinţa de a comenta mai mult, în timp real, prestaţia artiştilor. Discursurile de la evenimentele de premiere nu suscită un interes la fel de mare.

"Premiile Grammy reprezintă practic un concert de trei ore", constată cei de la institutul de colectare a datelor. Oamenii s-au obişnuit să comenteze concertele în timp real pe internet. La Super Bowl, în timpul prestaţiei Madonnei a fost înregistrat cel mai mare trafic pe reţelele de socializare.

Premiile Oscar nu includ prea multe manifestări artistice, ci mai degrabă decernări de premii şi discursuri de mulţumire, iar aceste lucruru nu suscită interesul celor care vor să-şi exprime părerea pe Twitter, deci nu fac trafic.

În plus, din punct de vedere demografic, publicul premiilor muzicale cuprinde mai mult tineri şi adolescenţi, atraşi de prestaţiile lui Adele, Bruno Mars, Katy Perry, dar şi de interacţiunea pe reţelele sociale. Ori, în cazul decernărilor Oscarurilor, în afară de "Hugo", "The Muppets" şi "Rango" nu au fost alţi favoriţi ai galei care să stârnească interesul publicului din această categorie de vârstă.

Citește și: