Mădălina CHIŢU
156 vizualizări 10 nov 2010

Sexul aduce organismului o serie de beneficii, inclusiv creşterea duratei de viaţă. Potrivit oamenilor de ştiinţă italieni de la Universitatea din Florenţa, bărbaţii care au o viaţă sexuală activă trăiesc mai mult, comparativ cu cei care întreţin raporturi intime cu partenera ocazional, informează "The Telegraph". "Explicaţia este una simplă. În timpul actului sexual, organismul bărbatului produce testosteron, hormon sexual masculin, responsabil cu micşorarea riscului de depresie, îmbunătăţirea funcţiilor sanguine şi a celor cardiovasculare", explică dr. Emmanuele Jannini, coordonatorul studiului. Potrivit cercetătorului, îndepărtarea stresului şi a depresiei prin sex se datorează creşterii concentraţiei de estrogen în organism. Totodată, în timpul actului sexual, organismul uman produce şi o altă substanţă, numită dopamină, care distruge hormonii responsabili cu apariţia depresiei sau a stărilor de anxietate. Orgasmul ajută la relaxarea întregului organism şi la crearea unei stări de echilibru emoţional-afectiv.

Sexul ţine sub control diabetul

Cercetătorii susţin că, în timpul actului sexual, nivelul insulinei şi al colesterolului din organism este echilibrat, scăzând astfel riscul apariţiei bolilor de inimă, a diabetului sau a obezităţii. "Partidele de amor pot fi folosite ca tratament adjuvant şi în cazul bolnavilor de diabet. În acelaşi timp, hipertensivii vor resimţi o stare de calm la finalul actului sexual", precizează dr. Jannini.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au comparat analizele de laborator cu răspunsurile utilizate de la un eşantion de 4.000 de bărbaţi. Rezultatele au arătat că persoanele active din punct de vedere sexual prezentau un risc scăzut de a se îmbolnăvi de inimă, diabet sau obezitate.

Oamenii de ştiinţă menţionează că, în timpul partidelor de sex, sunt exersate multe grupe de muşchi, mai ales atunci când se încearcă o poziţie nouă. În plus, sexul te ajută să rămâi flexibil, deoarece combină beneficiile alergării cu cele obţinute din yoga. Sexul creşte imunitatea organismului în faţa microbilor, virusurilor şi a bacteriilor. Bărbaţii care fac sex cel puţin de două ori pe săptămână au un număr de anticorpi de două ori mai mare decât cei care întreţin raporturi intime o dată pe săptămână. Astfel, organismul devine mai rezistent în faţa infecţiilor şi a răcelilor, susţin experţii italieni.

Citește și: