136 vizualizări 18 oct 2010

Potrivit unui studiu recent, tot mai mulţi navigatori trecuţi de 55 de ani încearcă apele Facebookului şi Twitterului, jumătate dintre ei fiind femei, care se conectează regulat la aceste site-uri, scrie Daily Mail.
Chiar şi bunicii stau pe forumuri şi descoperă ca acestea sunt de cele mai multe ori cea mai bună modalitate de a păstra legătura cu membrii familiei, care sunt prea ocupaţi pentru o întâlnire faţă-n faţă.
Mulţi dintre surferii cu părul grizonat îşi caută pe Facebook sau Twitter sufletul pereche, în vreme ce o treime dintre utilizatorii de internet trecuţi de 55 de ani spun că obişnuiesc să vizioneze site-uri precum You Tube pentru a vedea filmuleţe gratis.

Potrivit studiului Mintel, realizat pe un eşantion de 2.000 de voluntari, o cincime dintre britanici care au vizitat reţelele sociale pentru prima dată în ultima lună sunt trecuţi de 55 de ani. De altfel, se estimează că 100.000 de vârstnici s-au logat pe Facebook, în premieră, în ultimul an. Şi, ca o curiozitate, femeile sunt cele care accesează reţelele de socializare mai mult decât bărbaţii.

O motivaţie există, susţine Matt King, analist Mintel: "Femeile accesează internetul din motive care ţin de familie. Ele vor să afle ce-au mai făcut copiii şi nepoţii şi să-i vadă în fotografii. Este o modalitate de a păstra legătura", mai spune consultantul.

Ce mai caută seniorii pe internet? Informaţii despre origini. Un sfert dintre navigatorii trecuţi de 55 de ani sunt interesaţi să-şi facă arborele genealogic, în vreme ce 5% dintre ei recunosc că folosesc internetul din motive ce ţin de romantism - îşi caută perechea pe site-urile de întâlniri.

40% din surferii români trecuţi de 60 de ani, interesaţi de turism

"Numărul vârstnicilor care folosesc internetul a explodat", asta a spus profesor Vicki Hanson, la conferinţa World Wide Web de la Madrid, citată de AFP. Dacă în urmă cu cinci ani, navigau pe internet doar 26% dintre americanii cu vârste cuprinse între 70 şi 75 de ani, trei ani mai târziu procentul a crescut la 45%, conform studiului american Pew Internet American Life Project. Iar trendul este crescător şi în Marea Britanie, potrivit lui Andrew Arch de la World Wide Web Consortium (W3C). În România sunt peste 450.000 de utilizatori de internet care au peste 55 de ani, conform datelor Refresh.ro.

O campanie de studii demografice derulată de trafic.ro relevă şi preferinţele surferului român de peste 60 de ani - 40% dintre ei vizualizează site-urile de turism. Instrumentele de navigare pe internet sunt cele clasice, respectiv desktopul, într-un procent de 56%. Conform studiului, 20% dintre ei folosesc PDA-ul (smartphone) şi 20% telefonul mobil. 87% dintre ei accesează zilnic internetul, folosind un calculator de acasă (70%).

Citește și: