Loredana VOICULESCU
2612 vizualizări 1 apr 2012

Una dintre problemele majore din spitalele britanice este că mulţi pacienţi nu sunt îngrijiţi aşa cum trebuie pentru că nu pot comunica eficient cu personalul medical venit din străinătate şi care nu cunoaşte bine limba engleză, potrivit Daily Mail.

Publicaţia relatează cazurile unor pacienţi ale căror vieţi au fost puse în pericol din cauză că personalul medical nu cunoaşte bine limba engleză.

"Când Jan Middleton s-a trezit în patul ei de spital, la ora 2 noaptea, ea se temea că viaţa ei era în pericol. Ea suferise deja o operaţie pentru a elimina o tumoare pe creier, dar a fost reinternată din cauza unei grave infecţii post-operatorii", relatează publicaţia britanică.

Când s-a trezit în mijlocul nopţii şi a descoperit că infecţia i se răspândise, provocându-i leziuni noi pe faţă, Jan Middleton, 54 de ani, a realizat că are nevoie rapid de ajutor.

"A fost înspăimântător, din cauza faptului că am un risc ridicat de meningită şi de accident vascular cerebral", spune ea.

"I-am spus asistentei, o doamnă din Asia, că am nevoie să cheme imediat medicul de serviciu. Însă asistenta nu vorbea bine limba engleză şi tot repeta <<Ce vrei să îmi spui? Nu înţeleg. Engleza dumneavoastră nu este prea bună>>", a povestit pacienta pentru publicaţia britanică.

După ce a încercat timp de jumătate de oră să se facă înţeleasă de asistentă, Jan Middleton era epuizată şi foarte speriată.

În disperare de cauză, pacienta şi-a scos telefonul mobil şi a sunat la numărul de urgenţă pentru ajutor.

"Sunt la etajul zece din spital. Nu pot coborî singură până la parter la camera de gardă", a explicat ea.

Când asistenta a văzut că pacienta sună la 999, în sfârşit a înţeles că aceasta avea o problemă şi a sunat pentru a chema de urgenţă un doctor. Trecuseră însă 30 de minute.

Jan Middleton a reuşit în cele din urmă să primească atenţia de urgenţă de care avea nevoie. Ea a dezvăluit astfel una dintre problemele majore din spitalele britanice, unde mulţi pacienţi nu sunt îngrijiţi cum trebuie pentru că nu pot comunica cu personalul medical străin.

Publicaţia scrie că există un număr tot mai mare de medici şi asistente medicale străini în spitalele britanice care vorbesc foarte prost limba engleză şi nu pot comunica eficient cu pacienţii.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de acest gen este cel al medicului german de origine nigeriană Daniel Ubani, căruia i-a fost retras dreptul de liberă practică în Marea Britanie după ce i-a administrat o doza letală de medicament unui pacient în vârstă de 70 de ani. Pacientul David Gray suferea de colică renală şi a fost tratat de dr. Ubani la domiciliul său din Cambridgeshire, în anul 2008. Ancheta a arătat că dr. Ubani nu era familiarizat cu medicamentul diamorfină şi cu modul de administrare a acestuia.

Cu toate acestea, departe de a lupta împotriva acestei situaţii periculoase, Uniunea Europeană doreşte să impună normele care interzic testele de limba engleză pentru medici şi asistente din UE, înainte de a li se permite să lucreze în Marea Britanie, pentru că astfel are loc „restricţionare a liberei circulaţii a forţei de muncă”.

Anul trecut presa britanică scria că Lordul Robert Winston, un reputat medic britanic, declara că este îngrijorat în special de asistentele din România şi Bulgaria, care au competenţe limitate de comunicare "chiar şi în limba lor". El a informat Camera Lorzilor că acestea au fost instruite într-un "mod complet diferit" de asistentele britanice şi nu sunt obişnuite să discute cu doctorii sau cu pacienţii lor.

Lordul Winston, profesor de studii de fertilitate la Imperial College London, avertiza atunci că aceste competenţe reduse de comunicare devin tot mai răspândite în sistemul public de sănătate din Marea Britanie şi se vor agrava dacă nu sunt luate măsuri.

Peste 88.000 de doctori care activează în Marea Britanie au făcut studiile în afara ţării, din care 22.758 din Europa, conform celor mai recente statistici.

În schimb, toţi medicii şi asistentele medicale din afara UE care vin să lucreze în Marea Britanie trebuie să se supună unor examene riguroase de limba engleză.

Citește și: