621 vizualizări 11 aug 2010

Fetele intră la pubertate de la vârste tot mai fragede, esteconcluzia unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii laSpitalul de Copii din Cincinnati. Oamenii de ştiinţă au constatatcă vârsta medie a pubertăţii a scăzut mult, comparativ cu ultimii20 de ani. Astfel, în era vitezei fetele ajung şi la pubertate lavârsta de 7-8 ani, relatează cotidianul "New York Times".

Prof. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinologie şidoctor în ştiinţe medicale, de la Institutul de Endocrinologie"C.I. Parhon", a declarat pentru Gândul că în România fetele intrăla pubertate în jurul vârstei de nouă ani şi jumătate. "Vârstamedie la care fetele intră la pubertate este 12 ani şi jumătate",adaugă prof. dr. Dumitrache.

Alimentaţia şi sexualitatea psihică - principaliifactori

Studiul americanilor arată că obezitatea, care este în creştereîn rândul copiilor, joacă un rol important în apariţia pubertăţiitimpurii. Dr. Frank M. Biro, unul dintre autorii cercetării, spunecă grăsimea poate produce hormoni sexuali.

"Fenomenul nu este întâlnit doar în rândul fetelor, ci şi albăieţilor. Printre principalii factori care duc la apariţiapubertăţii timpurii aş nominaliza în primul rând alimentaţia şisexualitatea psihică. Copiii sunt expuşi la tot felul de materialecu teme sexuale apărute în ziare, reviste şi la televizor, iaracest lucru determină o intrare la pubertate la vârste tot maifragede", subliniază medicul endocrinolog prof. dr. ConstantinDumitrache.
Acesta adaugă că există cazuri rare în care pubertatea seinstalează în jurul vârstei de doi-patru ani. "Aceste cazuri audrept factor principal cauze genetice sau tumorale", explicămedicul.

Unii oameni de ştiinţă consideră că substanţele chimice desîntâlnite în mediu seamănă cu estrogenul şi pot grăbi apariţiapubertăţii.

Pubertatea timpurie creşte riscul de cancer lasân

Acest tip de pubertate are asupra viitorului adult repercusiunide ordin medical şi psiho-social. Studiile arată că pubertateadeclanşată mai devreme poate creşte riscul de cancer la sân.Profesorul Dumitrache menţionează că intrarea la pubertate lavârste tot mai fragede afectează cartilajele de creştere atât lafete, cât şi la băieţi.

Acest fenomen este caracterizat prin creştere foarte rapidă înînălţime la început, însă procesul de creştere se termină înaintede atingerea întregului potenţial genetic. Astfel, potrivitmedicilor, în lipsa unui tratament adecvat, majoritatea băieţilornu vor creşte mai înalţi de 1,55 metri, iar fetele nu vor depăşi1,5 metri în înălţime.

Din cauza surplusului de hormoni sexuali, psihicul acestor copiiare de suferit. Potrivit specialiştilor, instabilitatea emotivăeste asociată cu schimbările hormonale, iar unii copii pot avea oagresivitate crescută.

Citește și: