Mihaela STOICA
108 vizualizări 21 ian 2018

“Excesul ponderal este extrem de periculos pentru sănătatea membrelor inferioare: gândiţi-vă că atunci când mergem, fiecare genunchi, pe rând, preia greutatea corporală. La fel, se întâmplă când avem activităţi obişnuite, când urcăm scări, când ne aşezăm pe scaun etc. Asta ca să nu mai vorbesc de activităţile sportive intense care suprasolicită şi mai mult genunchii la persoanele care au kilograme în plus”, avertizează profesorul Alper Kaya, specialist în tratarea leziunilor sportive şi în intervenţii chirurgicale destinate genunchiului în cadrul ACIBADEM.

Descoperă scrie că în aceste condiţii, specialişti recomandă eliminarea excesului ponderal şi practirea unor activităţi precum înotul sau mersul alert, pentru a evita îmbolnăvirea articulaţiei genunchiului pe termen lung. O greşeală frecventă care poate leza membrele inferioare este practicarea sportului fără echipament adecvat.

“Trebuie să fim foarte atenţi la alegerea echipamentului deoarece talpa pantofului este singura suprafaţă care atinge pământul. Fie că alergăm, fie că doar mergem, creierul îşi ia informaţia despre suprafaţa pe care suntem prin intermediul pantofilor. Noi diagnosticăm probleme la nivelul gleznei sau labei piciorului fie din cauza purtării unor echipamente neadecvate, fie a unor pantofi vechi. Pantofii trebuie schimbaţi după o anumită perioadă de purtare, iar în cei destinaţi activităţii sportive trebuie aleşi în funcţie de tipul de mişcare pe care o face persoana respectivă”, completează medicul ortoped Tekin Kerem Ülkü, specialist în chirurgia piciorului şi traumatologie, care operează frecvent sportivi în cadrul ACIBADEM.

De ce tocurile sunt ''un coşmar'' pentru picioare

Medicii ortopezi sunt extrem de fermi şi în ceea ce priveşte purtarea tocurilor, pe care o consideră un coşmar pentru picioare. Asta pentru că, în timp, poate produce deformări permanente la nivelul gleznei şi labei piciorului.

“Nu e important doar timpul petrecut pe tocuri, contează şi cât de des poartă o femeie pantofi cu toc. De exemplu, dacă o femeie stă pe tocuri zilnic, timp de o oră, în timp pot apărea probleme. De aceea, sfatul nostru pentru persoanele care preferă pantofii cu toc este să le poarte cât de puţin posibil. Dar şi talpa plată a pantofilor sau a papucilor poate fi o problemă pentru că duce la creşterea presiunii în călcâi ceea ce poate provoca dureri, probleme ale gleznei şi tendonului lui Achile”, afirmă medicul ortoped Tekin Kerem Ülkü.

O altă situaţie care periclitează capacitatea de mişcare o reprezintă accidentele sportive. Iar cele de sezon, la schi, sunt printre cele mai periculoase pentru genunchi.

“În practica mea, ajung pacieţii tineri cu rupturi ale ligamentelor încrucişate ca urmare a accidentărilor sportive. În funcţie de tipul de problemă, putem recomanda terapii de recuperare, medicamente antiinflamatoare, injecţii şi intervenţii chirurgicale. Există pacienţi tineri la care afectările meniscului nu se pot rezolvate prin fizioterapie sau alte tratamente aşa că trebuie să intervenim chirurgical. În anii ’90, au început să se facă intervenţiile artroscopice pentru leziunile meniscului. Acestea diferă de intervenţiile deschise pentru că prin acestea, se îndepărtează doar porţiunea afectată a meniscului. În anii 2000, a început să fie luată în calcul repararea meniscului, iar eu, la ora actuală, în practica medicală, nu mai îndepărtez meniscurile, ci le repar, chiar şi la persoanele de 50 de ani”, afirmă profesorul Alper Kaya.

Citeşte continuarea în Descoperă

Citește și: