2528 vizualizări 19 mar 2016

În mod evident, zahărul este substanţa albă sau brună, cristalizată, pe care o punem în ceai, dar şi pudra pe care o presărăm deasupra prăjiturilor proaspăt coapte. În acelaşi timp, însă, zaharurile se găsesc şi în carbohidraţii producători de energie. Acestea sunt împărţite în două categorii: molecule monozaharide şi molecule dizaharide. Mai departe, acestea se divid în fructoză şi glucoză, substanţe conţinute de fructe, legume şi miere, zaharoză (zahărul de masă), lactoză (care se găseşte în lapte) şi maltoză, cunoscută şi sub numele de „zahăr malţ”, care se găseşte în băuturile alcoolice, mai ales în bere. Astfel de molecule sunt conţinute în mod natural în alimente precum fructele sau pot fi adăugate prin prelucrare, aşa cum se procedează, de exemplu, pentru obţinerea ciocolatei.

De ce este zahărul dăunător?

Spre deosebire de sare, zahărul nu este toxic în sine, el afectând în mod direct doar dantura, arată Graham MacGregor, preşedintele Action on Sugar şi profesor de medicină cardiovasculară la Institutul de Medicină Preventivă Wolfson de la Universitatea din Londra. Substanţa determină, în primul rând, carierea dinţilor şi este cea mai frecventă cauză a durerilor dentare acute resimţite de copii.

Consumul de zahăr în cantităţi moderate sub formă de carbohidraţi complecşi nu este dăunător, arată specialistul. Însă, dacă energia obţinută datorită zahărului nu este consumată, corpul o va înmagazina ca grăsime. Astfel, acest lucru poate determina obezitate, care, la rândul ei, atrage diabetul de tip 2, pe măsură ce corpul devine rezistent la insulină.

Ce efecte are zahărul asupra corpului tău?

Atunci când digerăm zahărul, enzimele din intestinul subţire îl transformă în glucoză. Apoi, această glucoză este eliberată în sânge, transportată în celule, în muşchi şi organe, şi transformată în energie. Celulele beta din pancreas sunt cele care se ocupă constant de monitorizarea cantităţii de glucoză din sânge, eliberând insulină pentru a modera excesele.

 Acest lucru înseamnă că dacă se întâmplă să consumi mai mult zahăr decât are nevoie corpul tău, substanţele pot fi păstrate pentru mai târziu, pentru ca nivelul zahărului din sânge să rămână constant. Atunci când corpul încetează să mai producă insulină sau produce prea puţină, ori atunci când celulele devin rezistente la insulină, persoana poate să dezvolte diabet şi este predispusă la a avea un nivel al zahărului în sânge care să crească până la valori foarte periculoase.

Ce se întâmplă în organism?

Zahărul este esenţial pentru corupul uman, pentru că produce şi asigură necesarul de energie care ne menţine activi. Totuşi, consumul exagerat al acestei substanţe poate avea un important efect negativ asupra sănătăţii. Alimentele cu zahăr adăugat, cele care nu îl conţin în mod natural, au în componenţă „calorii goale”, ceea ce înseamnă că nu au niciun alt beneficiu pentru organism decât acela că produc energie.

Dacă mâncăm mai mult zahăr decât ne solicită nivelurile noastre de energie, atunci corpul trebuie să găsească o altă utilizare pentru aceste substanţe , creând un întreg şir de probleme. Consumul exagerat de zahăr este una dintre principalele cauze ale obezităţii, ale bolilor de inimă şi ale diabetului.

De ce tânjim după zahăr?

De fiecare dată după consumarea unei mari cantităţi de carbohidraţi, organismul nostru înregistrează un salt al nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru este urmat de o scădere constantă din momentul în care insulina redirecţionează substanţele spre muşchi, pentru transformarea în energie.

Oricum, consumul diferitelor forme de zahăr atrage efecte distincte. Zahărul de masă determină o creştere mai bruscă a nivelului substanţei în sânge decât consumul carbohidraţilor complecşi care se găsesc, de exemplu, în orezul brun. „Avem nevoie de ceva cantităţi de zahăr în fluxul sanguin pentru a funcţiona corect ca fiinţe umane. Oricum ar fi, dacă sărim peste mese, nivelul zahărului din sânge va scădea continuu, iar asta nu înseamnă decât că vom începe să tânjim după mâncăruri dulci, precum carbohidraţii simpli”, a spus Abigail Wilson, membră a British Dietetic Association.

Avem această senzaţie pentru că nivelul zahărului din sânge ar trebui să rămână la circa două linguriţe de zahăr pur, pentru ca organismul nostru să funcţioneze normal. Însă atunci când mâncăm multe alimente care conţin zahăr, corpul nostru reacţionează şi produce mari cantităţi de insulină pentru a procesa substanţa.

De ce ar trebui să evităm zahărul cu orice preţ?

Abigail Wilson a spus că, în primul rând, trebuie evitat consumul băuturilor care conţin zahăr, pentru că lichidele ar trebui să fie doar o sursă de hidratare, nu una de energie. „Băuturile carbogazoase cu mult zahăr nu au niciun fel de beneficii nutriţionale, doar adaugă organismului nişte calorii nedorite”, a adăugat aceasta.

Pentru a renunţa la zahăr există mai multe măsuri pe care ar trebui să le ia mai întâi autorităţile, apoi producătorii de alimente care conţin această substanţă, spune profesorul MacGregor. În primul rând, aceste demersuri ar implica acordul celor din industria alimentară de a reduce zahărul folosit pentru prepararea mâncărurilor şi băuturilor, treptat, pe parcursul mai multor ani. Acest lucru permite consumatorilor să se adapteze modificărilor de gust şi acordă timp celor implicaţi direct în producţia alimentelor să internalizeze nişte practici mai sănătoase.

Chiar dacă ar fi introdusă peste tot o taxă pe zahăr, specialiştii spun că problema nu va fi rezolvată în totalitate, pentru că această măsură ar trebui coroborată cu altele care să interzică promovarea intensă a mâncării fast-food şi cu schimbări în privinţa etichetării şi informaţiilor nutriţionale afişate pe ambalaj.
 

Citește și: