Laura HOLBAN
4754 vizualizări 29 apr 2011

Oamenii de ştiinţă consideră că au descoperit o alternativă pentru a combate stafilococul auriu care cauzează infecţia MRSA (stafilococ auriu meticilino-rezistent). În ciuda campaniilor de avertizare şi conştientizare a igienei personale, sute de oameni mor anual din cauza stafilococului auriu, scrie Daily Mail.

Cercetătorii voiau să găsească o soluţie la rezistenţa pe care o arată stafilococul auriu când este tratat cu antibiotice. Acestea pompează proteine la contactul cu bacteria MRSA, iar aceste proteine sunt exact elementul care întreţine viaţa acestui stafilococ.

Materialul publicat în revista de ştiinţă "Science" susţine că unele bacterii MRSA au o genă numită Cfr care respinge asimilarea proteinelor, şi deci permite ca antibioticele să îşi facă treaba. Cercetătorii spun că această genă este mobilă şi că se poate transfera cu uşurinţă între diferite specii de bacterii. Cfr este o genă care iniţial se regăsea în stafilococul sciuri - care afectează animalele -, iar acum s-a transferat la stafilococul auriu - care afectează derma umană.

"Am descoperit ceva extraordinar. Acum avem o imagine clară a mecanismului inteligent al bacteriilor pe care îl folosesc pentru a se apăra în calea antibioticelor. Acum putem începe să ne gândim cum putem întrerupe acest proces de apărare al bacteriei şi să lăsăm cale liberă antibioticelor să fie eficiente în combaterea stafilococului", a declarat doctorul Squire Booker, conducătorul studiului.

Citește și: