Maria Bîrnaure
711 vizualizări 21 iun 2016

Studiul, citat de The New York Times, s-a bazat pe datele observaţionale pe care cercetătorii le-au cules de la copii din clasele a IV-a până la a IX-a, unii dintre ei având dificultăţi legate de capacitatea de învăţare. Oamenii de ştiinţă au studiat modul în care limba vorbită sau scrisă a captat atenţia în ceea ce priveşte sarcinile pe care aceşti copii le aveau de îndeplinit. Virginia Berninger, un psiholog educaţional de la Universitatea din Washington a spus că toate rezultatele arată că în cazul acelor copii care învaţă să formeze singuri literele creierul este stimulat şi dezvoltă o capacitate sportită de atenţie în ceea ce priveşte mesajele scrise. 

Este amintit şi un alt studiu realizat anul trecut, în care s-a demonstrat că acei copii care aveau un scris de mână îngrijit obţineau rezultate academice mai bune. Explicaţia stătea în faptul că profesorilor le era mult mai uşor să le citească lucrările şi să le noteze, iar lor le este mult mai uşor să îşi pună cunoştinţele pe hârtie comparativ cu cei care se chinuie să scrie frumos şi, în truda lor, pierd informaţii importante. 

Mai mult, s-a demonstrat de-a lungul timpului că micuţii care dezvoltaseră abilităţi de scriere încă din perioada în care nu intraseră în sistemul de învăţământ, s-au descurcat mai bine pe parcursul anilor de şcoală faţă de cei care au învăţat să scrie abia când au ajuns în bancă. 

De asemenea, oamenii de ştiinţă sugerează că procesul cognitiv al lecturii şi procesul motor al scrierii sunt interdependente, spunând că creierul nu distinge literele, ci le percepe ca pe nişte forme care sunt mai uşor de interpretat şi de citit dacă persoana respectivă este în stare să formeze singură litere şi cuvinte pe o foaie de hârtie cu ajutorul unui instrument de scris. 

Deci, scrisul de mână este important pentru dezvoltarea corectă a funcţiei cognitive a citirii şi ar trebui să fie primul pas pe care copiii îl fac în procesul de învăţare a limbii şi, ulterior în cel de scriere şi de citire a diverselor texte. 

Citește și: