730 vizualizări 6 mar 2018

Observând toate aceste lucruri, oamenii de ştiinţă au început să caute soluţii pentru a obţine puţin mai mult timp pentru tratarea rănilor suferite pe câmpul de luptă, atunci când nu este posibilă intervenţia rapidă a echipelor medicale. 

Astfel, cercetătorii s-au gândit la „o metodă de încetinire a trecerii timpului” şi au primit un indiciu pentru a realiza acest lucru din partea unor creaturi numite tardigrade. 

Un nou program de la Agenţia pentru Proiecte Avansate de Cercetare în Apărare, agenţia americană care se ocupă cu devoltarea noilor tehnologii pentru armată, susţine că va crea tratamente care vor încetini reacţiile biochimice ale corpului, inducând o stare de amorţeală a organismulului. Cu alte cuvinte, programul, numit Biostasis, îşi doreşte să „încetinească viaţa pentru a salva viaţa”, potrivit comunicatului emis de agenţia cu pricina.  

Acest tratament pare de domeniul ştiinţifico-fantastic, însă există organisme care trăiesc pe Terra şi se folosesc de astfel de strategii pentru a supravieţui în medii extrem de neprietenoase. De exemplu, tardigradele, creaturi microscopice cunoscute şi drept „urşi de apă”, pot supravieţui îngheţului, deshidratării şi radiaţiilor extreme. Ele reuşesc acest lucru intrând într-o stare numită „criptobioză”, în care toate procesele lor metabolice par să se fi oprit, însă organismul este încă în viaţă. 

„Natura este o sursă de inspiraţie. La nivel molecular, viaţa este un set de reacţii biochimice continue. Scopul nostru cu Biostasis este să ajungem să controlăm aceste mecanisme moleculare şi să le facem să-şi încetinească funcţionarea ajungând la aceeaşi rată, astfel când să putem întetini întregul sistem treptat şi să evităm efectele adverse atunci când intervenţia este oprită sau nu reuşeşte”, a explicat Tristan McClure-Begley, directorul de program. 

Totuşi, „îngheţarea” corpurilor umane pe câmpul de luptă pentru a putea primi intervenţia medicilor este încă departe de implementare. Prima dată, oamenii de ştiinţă trebuie să examineze mai multe moduri de încetinire a proceselor biochimice în celule şi ţesuturi şi să încerce să vadă cum ar putea reuşi un astfel de proces în cazul unui organism complex şi complet. 

 

Citește și: