63 vizualizări 2 sep 2010

Let`s Do It, Romania, proiectul ambiţios care îşi propune să cureţe întreaga ţara de gunoaie într-o singură zi, a mobilizat mii de români. După lansarea unui spot tv, care are variantă şi pe internet, după un spot radio şi virale, mesajul campaniei - mobilizare naţională din 25 septembrie - este transmis de vedete.

După Smiley, Leonard Doroftei şi Adi Despot de la Viţa de Vie, Dan Bittman şi Holograf îşi suflecă mânecile pentru a curăţa ţara. Artişii au filmat recent un videoclip în care mărturisesc ce i-a determinat să se alăture proiectului. "Trăim de foarte mulţi ani într-o Românie foarte murdară. Dacă noi, societatea civilă nu luăm atitudine, nimeni nu vrea să facă nimic. Trăim printre gunoaie mult prea mari, am bătut ţara în lung şi lat. E timpul să facem ceva!", spune vocalul celebrei trupe.

Jumătate de ţară ascunde 230.000 mc de gunoi

Pe 25 septembrie, peste 500.000 de metri cubi de deşeuri ar putea fi colectate şi reciclate, în cadrul celui mai amplu proiect de implicare socială organizat la noi. Cu o singură condiţie - să se strângă 200.000 de voluntari. Peste 230.000 de mc de gunoaie au fost localizate pe 52% din suprafaţa României în cinci luni de zile de voluntarii care, înarmaţi cu un GPS şi cu o fişă de morman au bătut ţara weekend de weekend pentru a depista deşeurile aruncate în natură.

Implicaţi în proiectul Let's Do It, Romania, ei şi-au propus realizarea unei hărţi naţionale a deşeurilor şi pregătirea conaţionalilor pentru cea mai amplă campanie de curăţare a României. Cu excepţia a trei judeţe - Brăila, Tulcea şi Constanţa - restul au fost străbătute de echipele de voluntari. Concluzia? Ilfovul e raiul gunoaielor.

5.500 de români s-au înscris la curăţenie

Ceea ce pentru români reprezintă o premieră este pentru ţările din jur "istorie". Şi asta pentru că proiectul a demarat în urmă cu doi ani, în Estonia. 50.000 de oameni s-au implicat şi au strâns împreună 10.000 tone de deşeuri.

În România, organizatorii speră să strângă şi să colecteze, cu reciclatorii alături, peste 500.000 mc de gunoi, cu o condiţie însă - să se adune 200.000 de voluntari. Deocamdată, pe site-ul oganizaţiei s-au înscris doar 5.500 de persoane. "În Slovenia, care are o populaţie de 2 milioane de oameni, cât Bucureştiul", spune Anamaria Hâncu, responsabil Comunicare, "au participat la o acţiune similară, organizată în aprilie 2010, 270.000 de voluntari, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din populaţie".

Cifrele "parfumate"

În România, anual 100 de tone de deşeuri se varsă în natură. Doar 25 de gropi sunt conforme legislaţiei în vigoare la nivel naţional, ţara fiind practic transformată într-o groapă uriaşă de gunoi. Iniţiatorii proiectului au ca target arealul natural, nu Capitala şi nici zonele transformate în gropi de deşeuri menajere din oraşe. "Există servicii de salubritate plătite special pentru asta", susţin ei, "aşa că ne axăm pe natură".
Cei care doresc să sprijine proiectul şi vor să ajute la curăţarea României se pot înscrie pe letsdoitromania.ro. "Putem stabili un record: România este ţara cea mai mare din Europa care realizează acest proiect. Modelul a fost implementat cu succes în Estonia (2008), Letonia şi Lituania (2009), Portugalia (2010) şi Slovenia (2010)", a declarat Anamaria Hâncu pentru Gândul.

Citește și: