Oana Ghita - Mediafax
626 vizualizări 5 sep 2013

Legendara trupă britanică Deep Purple se întoarce în România, într-un concert la Sala Polivalentă din Capitală, pe 20 februarie 2014, informează un comunicat al organizatorilor, Emagic.

Una dintre cele mai apreciate trupe britanice de heavy metal şi hard rock, alături de Led Zeppelin şi Black Sabbath, Deep Purple este şi astăzi un nume reprezentativ pentru cultura genului. Formată în 1968, de Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans şi Ian Paice, reuniţi iniţial sub numele de Roundabout, şi cu un sound de rock progresiv, trupa a trecut prin mai multe schimbări de nume şi de componenţă, reuşind să-şi contureze identitatea muzicală spre începutul anilor 1970, odată cu lansarea albumului "Deep Purple In Rock". Au urmat "Fireball" şi "Machine Head", unul dintre cele mai cunoscute albume ale trupei, ajuns pe prima poziţie în clasamentul britanic. "Highway Star", "Space Truckin'", "Lazy" şi "Smoke on the Water" sunt doar câteva dintre piesele care aveau să devină reprezentative pentru cariera trupei.

Popularitatea crescândă la nivel internaţional a adus trupei numeroase concerte în afara Marii Britanii, inclusiv turnee programate în Statele Unite ale Americii şi Asia. De altfel, seria concertelor susţinute în Japonia în 1972 s-a încheiat cu lansarea unui dublu vinil intitulat "Live in Japan", devenit una dintre cele mai cunoscute şi bine vândute înregistrări live din istoria muzicii rock. După alte patru materiale, "Who Do We Think We Are", "Burn", "Stormbringer" şi "Come Taste the Band", lansat în octombrie 1975, trupa s-a destrămat, reunindu-se abia după opt ani, în aprilie 1984, în formula Ian Gillan, Jan Lord, Ritchie Blackmore, Roger Glover şi Ian Paice. Reîntoarcerea pe scenă a fost marcată şi de un nou turneu mondial de succes, ce a inclus mai multe concerte în Australia, America de Nord şi Europa. Show-ul susţinut în Marea Britanie pe 22 iunie 1985, în faţa a peste 80.000 de fani, a rămas în istorie sub numele de "Return Of The Knebworth Fayre".

În ultimii ani, Deep Purple a continuat să lanseze albume şi să concerteze în toata lumea, consolidându-şi poziţia de "legendă" a genurilor hard rock şi heavy metal. De altfel, muzica trupei a influenţat de-a lungul timpului numeroşi alţi artişti, precum Metallica, Aerosmith, Van Halen, Alice in Chains, Bon Jovi, Motörhead şi chiar "noul val" de heavy metal britanic - Iron Maiden, Judas Priest şi Def Leppard. Postul de radio britanic Planet Rock a clasat-o pe poziţia a cincea în topul celor mai influente trupe din lume. Cu vânzări record de peste 100 de milioane de albume în întreaga lume, dintre care aproape 18 milioane de copii vândute doar în Statele Unite ale Americii, Deep Purple îşi continuă povestea muzicală cu un nou material discografic, lansat în primăvara acestui an: "Now What?!".

Anul viitor, Deep Purple se întoarce la Bucureşti, pentru a susţine un concert pe 20 februarie, la Sala Polivalentă.

Evenimentul este organizat de Emagic, biletele fiind disponibile începând de joi, pe www.myticket.ro, la următoarele categorii de preţ: 265 de lei (locuri pe scaun), 200 de lei (Golden Ring - în picioare), 185 de lei, 145 de lei, 120 de lei (locuri pe scaun), 115 lei (gazon - în picioare) şi 95 de lei (peluză, pe scaune). În perioada următoare, biletele vor putea fi achiziţionate şi din reţeaua magazinelor Diverta, Magazinul Muzica, Librăria Mihai Eminescu şi de la Sala Palatului.

Citește și: