92 vizualizări 6 apr 2008

Noile standarde „de frumuseţe“ masculină au dus la apariţia unei noi obsesii. Astfel, bărbaţii au devenit obsedaţi de mersul la sală. Studiile arată că revistele pentru bărbaţi prezintă doar bărbaţi care se apropie de perfecţiunea fizică. Aceste „etalări“ fac ca bărbaţii să devină obsedaţi de corpul lor. Unii dintre cititori sunt afectaţi din punct de vedere psihic şi aleg să petreacă ore întregi mer­gând la sală, alergând sau mergând pe bicicletă. Această problemă afectează şi femeile, în aceeaşi măsură ca pe bărbaţi.

Psihologii de la Universitatea Winchester din Anglia au efectuat un studiu pe 161 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 36 de ani, care citesc reviste pentru bărbaţi. În urma studiu­lui s-a stabilit că bărbaţii credeau că un corp perfect este sin­­gura şansă pentru a-şi face o prietenă care să arate bine. Alte studii au scos la iveală şi rezultate îngrijorătoare.

Chiar şi copiii de opt ani vor să meargă la sală

De exemplu, disponibilitatea pe internet a acestor reviste a făcut ca până şi băieţii de opt sau nouă ani să dorească să meargă la sală, susţin experţii britanici. Dacă în cazul celor mici aceste cazuri sunt rare, în cazul adolescenţilor lucrurile sunt mai accentuate. Adolescenţii sunt foarte afectaţi de aceste imagini şi ei fac tot posibilul pentru a se înscrie în tiparul social promo­vat. Aceeaşi influenţă se observă şi în cazul bărbaţilor singuri, mai arată studiile. Este vorba, în special, de bărbaţii care nu obişnuiesc să se întâlnească cu persoane de sex opus. Aceşti bărbaţii devin mai anxioşi, însă ei sunt cei care merg la sală mai des şi lucrează mai intens faţă de bărbaţii care sunt implicaţi într-o relaţie.

Cercetătorii americani de la Universitatea din Florida au arătat că imaginea bărbatului ideal s-a schimbat foarte mult în ultimii 20 de ani, în comparaţie cu imaginea femeii ideale. Astfel, bărbatul ideal a devenit tot mai musculos odată cu trecerea timpului. Marcaţi de aceste fotografii, adolescen­ţii devin nemulţumiţi de corpul lor, dezvoltă disfuncţii alimentare, folosesc steroizi şi suplimente alimentare foarte puţin testate.

Unii bărbaţi sunt cei mai predispuşi la dezvoltarea unei obsesii pentru mersul la sală

Aceste comportamente pot duce la o dezvoltare greşită a tinerilor. Mai grav, aceşti tineri pot dezvolta probleme majore de sănătate, avertizează specialiştii. Trebuie specificat că numărul celor care sunt obsedaţi să aibă un corp de invidiat este foarte mare, deşi numărul de cititori ai revistelor de profil a scăzut sau a rămas constant. În paralel, revistele de femei sunt acuzate şi ele că influenţează cititoarele să fumeze şi să nu mănânce, doar ca să fie mai slabe, mai spun experţii.

Stu­diile arată că din ce în ce mai multe adolescente sar peste micul dejun şi prânz. Ele aleg să mănânce doar puţin în timpul cinei. Astfel, aceste fete pot ajunge în orice moment să sufere de anorexie. În ceea ce priveşte băieţii, aceştia ajung să facă sport ore în şir. Nu este rău faptul că aceşti băieţi fac mişcare fizică, este grav faptul că ei aleg să alerge sau să „tragă de fiare“ până la epuizare. În plus, ei apelează la tot felul de supli­mente pentru a minimaliza stratul de grăsime şi pentru mări masa musculară. Aceste suplimente le pot dăuna şi pot afecta ficatul iremediabil, conchid experţii.

Citește și: