Laura HOLBAN
8879 vizualizări 1 dec 2011

Smartphone-urile cu sistem de operare Android se află în continua supraveghere a unui program spion care ştie în fiecare moment ce face proprietarul telefonului şi memorează fiecare operaţie a acestuia. Această descoperire care ar trebui să îi îngrozească pe utilizatorii unui astfel de telefon a făcut-o Trevor Eckhart, un tânăr dezvoltator de aplicaţii Android, notează Daily Mail.

Eckhart a descoperit că programul spion se află instalat pe majoritatea telefoanelor inteligente care rulează Android-ul şi că posesorilor acestor gadgeturi le este înregistrată fiecare apăsare de taste, fiecare parolă, fiecare mesaj text trimis şi chiar localizarea geografică. Programul a fost creat de către compania Carrier IQ, care se autointitulează drept singura companie care oferă date legate de utilizatorii operatorilor şi producătorilor de terminale mobile. Softul instalat în aceste sisteme de operare ar trebui să înregistreze doar date generale anonime, însă Eckhart a demonstrat cum programul celor de la Carrier IQ păstrează toate datele din smartphone-uri. Programul spion se interpune între utilizator şi softul aplicaţilor şi astfel, înregistrează orice tip de informaţie, de la localizare, adrese de e-mail, mesaje text şi chiar parole.

Aparent, softul nu se regăseşte doar în telefoanele ce rulează cu Android, ci şi în smartphone-uri Nokia şi BlackBerry. Compania a negat că softul lor ar face aşa ceva, afirmând că programul doar analizează performanţele terminalelor şi nu urmăreşte activitatea utilizatorilor.

Citește și: