5489 vizualizări 26 nov 2017

Liniile închise la culoare ar putea fi rezultatul unei curgeri granulare de nisip şi praf, conform unui studiu publcat în jurnalul Nature Geoscience. CNN relatează că studiul are la bază observaţiile realizate cu ajutorul camerei  High Resolution Imaging Science Experiment, aflată pe sonda Mars Reconnaissance Orbiter.

Încă din momentul în care au fost detectate, formaţiunile i-au intrigat pe cercetători. Majoritatea liniilor apar în perioada anotimpului călduros de pe Marte, anual. Acestea se regăsesc pe văile stâncoase de pe zonele întunecate ale planetei, la ecuator, în nord şi sud. Apariţia lor doar pe perioada unui anotimp a fost asociată infiltrării apei, însă cercetătorii nu au reuşit să explice modul în care aceste urme apar pe vâile cu o înclinaţie de 27 de grade.

Un studiu recent sugerează că dacă apa ar fi produs acest fenomen, linile ar fi fost mult mai pronunţate. Specialiştii au descoperit recent că acestea sunt de fapt mici granule de nisip amplasate pe traiectoria aceluiaşi unghi. 

Citeşte continuarea în Descoperă!

Citește și: