Gandul.info
Ivona Stog
834 vizualizări 30 sep 2017

Portretul în cărbune al unei femei nud, cunoscută sub numele de Monna Vanna, a fost atribuită anterior studioului lui Leonardo da Vinci. Cu toate acestea, experţii au găsit suficiente indicii pentru a sugera că artistul a lucrat la ambele tablouri.

Astfel, după testele efectuate la Muzeul Luvru din Paris, curatorii cred că schiţa este făcută de Leonardo "cel puţin în parte". Aceasta s-a aflat încă din 1862 în colecţia de artă renascentistă la Muzeul Conde de la Palatul Chantilly, la nord de capitala franceză.

 

 

"Desenul are o anumită calitate în ceea ce priveşte chipul şi mâinile, care sunt cu adevărat remarcabile", a declarat curatorul Mathieu Deldicque pentru AFP.

"Nu este o simplă copie. Ne uităm la ceva la care s-a lucrat în paralel cu Mona Lisa. Este aproape sigur o lucrare pregătitoare pentru o pictură în ulei", a mai spus acesta.

 

 

În plus, Bruno Mottin, expert în conservare al Muzeului Luvru, a confirmat că schiţa datează din timpul vieţii lui Leonardo şi are o "calitate foarte înaltă".

Cu toate acestea, Mottin a subliniat faptul că desenul de pe partea de sus a schiţei, lângă cap, a fost făcut de o persoană dreaptace, în timp ce Leonardo era stângaci.

"Trebuie să rămânem prudenţi", a declarat el pentru AFP. "Este o sarcină care durează ceva timp", a completat acesta. "Este un desen pe care se lucrează foarte greu pentru că este deosebit de fragil."

 

Citește și: