35275 vizualizări 15 mar 2013

O vioară a orchestrei de pe Titanic, scufundat în 1912, a fost găsită în podul unei case din Marea Britanie, scrie Daily Mail.

Instrumentul muzical aparţinea dirijorului şi violonistului Wallace Hartley, despre care se spune că a cântat melodia „Nearer my God to thee” alături de orchestră până în momentul scufundării Titanic.

Deşi multă vreme s-a crezut că vioara lui Hartley este pierdută în ocean, aceasta a fost descoperită în urmă cu şapte ani în podul casei unui muzician din Marea Britanie, într-o cutie cu numele dirijorului gravat pe ea.

După şapte ani de teste, specialiştii au stabilit că vioara, care prezintă urme clare de deteriorare din cauza umezelii, este autentică şi a aparţinut lui Hartley.

Vioara, pe care Hartley şi-ar fi legat-o de corp în momentul scufundării Titanicului, este cel mai important obiect recuperat de pe vapor şi ar putea fi vândută la licitaţie pentru mai multe sute de mii de lire sterline, notează sursa. „Când am văzut prima dată vioara, nu ne-a venit să credem. Era prea frumos să fie adevărat”, a declarat unul dintre angajaţii casei de licitaţii care va vinde vioara.

sursa foto captură Daily Mail

Daily Mail scrie că vioara a fost recuperată de pe Titanic la scurt timp după scufundarea acestuia, înmânată logodnicei lui Hartley, apoi donată orchestrei unui ONG de caritate şi intrată în posesia unui muzician din Bridlington. Deoarece nu se putea cânta la vioară, din cauza stării acesteia, ea a fost uitată în pod.

Vioara de pe Titanic va fi expusă în Belfast, acolo unde s-a construit vaporul, apoi va fi expusă în cadrul unui turneu mondial şi ulterior vândută la licitaţie.

Citește și: