Silviu Bănilă
56203 vizualizări 30 oct 2014

Amelia Earhart a dorit să facă înconjurul Pământului cu avionul, înainte de a împlini 40 de ani. După ce a parcurs trei sferturi din zborul planificat, Earhart s-a oprit la Lae (Noua Guinee), de unde a decolat la 2 iulie 1937 spre insula Howard din Pacific, unde nu a mai ajuns niciodată. La începutul celei de-a doua tentative de zbor în jurul lumii, Amelia Earhart a stat o săptămână la Miami. Cu această ocazie, una din ferestrele avionului său Lockheed Electra a fost înlocuită cu o planşă de aluminiu, care poate fi zărită într-o fotografie publicată de „Miami Herald” în iunie 1937.

Potrivit cercetătorilor de la TIGHAR, multe dovezi sugerează că Earhart a aterizat în siguranţă pe insula Nikumaroro. Timp de cinci nopţi, femeia a trimis mesaje radio de disperare, iar avionul său a fost cuprins de valuri. Earhart şi al doilea membru al echipajului, Fred Noonan, au rămas captivi pe insula pustie. Ipotezele anterioare au sugerat că Earhart şi Noonan s-ar fi prăbuşit în Oceanul Pacific înainte să ajungă pe Insula Howland, după ce avionul ar fi rămas fără carburant (Insula Nikumaroro se află la 560 km S-E de Insula Howland).

În 1991, cercetătorii au găsit un fragment de aluminiu pe ţărmul insulei Nikumaroro, pe care l-au denumit „Artifact 2-2-V-1”. Pentru a rezolva misterul bucăţii de aluminiu, cei de la TIGHAR au analizat un avion restaurat Lockheed c/n 1091 din Kansas. Fragmentul şi compoziţia sa s-au potrivit de minune cu fuselajul aeronavei respective.

„Este dovada care leagă insula Nikumaroro de dispariţia Ameliei Earhart”, a declarat Ric Gillespie, reprezentantul TIGHAR. „Fragmentul „Miami Patch” (Artifact 2-2-V-1) reprezintă o piesă importantă care ne poate ajuta să elucidăm, în sfârşit, misterul prăbuşirii avionului lui Earhart”. De asemenea, în 2012, un sonar a înregistrat o anomalie aproape de insula Nikumaroro, care ar putea semnala faptul că acolo se află epava avionului Ameliei Earhart. Această formaţiune a fost detectată la o adâncime de 200 de metri.

Citește și: