6233 vizualizări 10 iun 2012

Muzeul Naţional de Istorie din Marea Britanie a publicat nişte notiţe despre comportamentul sexual al pinguinilor Adelie, care nu au putut vedea lumina tiparului în urmă cu un secol, când au fost scrise, pentru că erau prea şocante, scrie BBC News.

Doctorul George Murray Levick, un deschizător de drumuri în studiul pinguinilor şi prima persoană care a stat un sezon întreg de reproducere cu o colonie de pinguini din Cape Adare (Antarctica), a fost el însuşi atât de şocat de ceea ce a văzut, încât şi-a scris observaţiile despre comportamentul sexual „depravat” şi „huliganic” al pinguinilor în limba greacă.

Aceste observaţii includeau acte sexuale întreţinute de masculi cu femele moarte, acte sexuale forţate, pui abuzaţi sexual şi fizic, dar şi comportament homosexual.

Când s-a întors în Marea Britanie, Levick şi-a prezentat descoperirile comunităţii ştiinţifice, dar, conform Muzeului Naţional de Istorie, era prea mult pentru acele vremuri, aşa că secţiunea referitoare la comportamentul „depravat” a fost scoasă din lucrarea finală.

Informaţiile sensibile au fost tipărite în o sută de copii, care au fost distribuite unui cerc restrâns de oameni de ştiinţă.

Douglas Russell, curator la Muzeul Naţional de Istorie din Marea Britanie, a descoperit recent una dintre aceste copii din greşeală. „Umblam prin dosarul lui George Murray Levick, când am găsit, sub nişte hârtii, această lucrare extraordinară, pe care scria <<Obiceiurile sexuale ale pinguinilor Adelie. A nu se publica>>”, a povestit curatorul, citat de BBC.

Acesta, împreună cu alţi colegi de la muzeu, au publicat o interpretare a descoperirilor doctorului, pentru că, susţin ei, progresul ştiinţific din ultimul secol le permite să identifice motive biologice pentru comportamentul pe care Levick îl considera „depravat”.

Spre exemplu, în cazul masculilor care se împerecheau cu femele moarte, cercetătorii contemporani subiliniază că nu este vorba despre necrofilie, aşa cum este înţeleasă ea la oameni. „Masculii nu fac distincţie între femele moarte şi cele care aşteaptă să se împerecheze”, a explicat Douglas Russell. „Poziţionarea lor în interiorul coloniei este cea care declanşează reacţia sexuală”.

Analizând notiţele lui Levick, curatorul de la Muzeul de Istorie spune că documentele descriu un om „complet şocat” de ceea ce afla. „El a căzut oarecum în aceeaşi capcană în care au căzut atât de mulţi oameni, care au văzut pinguinii drept nişte păsări bipede şi, mai departe, nişte oameni mai mici. Nu sunt aşa. Pinguinii sunt păsări şi comportamentul lor trebuie interpretat ca atare”, a mai declarat britanicul, potrivit BBC.
 

Citește și: