2071 vizualizări 17 sep 2008

Ginecologii avertizează că viaţa sexuală începută la vârste mai mici de 16 ani produce traume ireversibile. Dezvirginarea, atât la băieţi, cât şi la fete, trebuie să se producă după încetarea pubertăţii, pentru că în această perioadă organele genitale sunt în continuă dezvoltare, afirmă medicii. „Vârsta ideală pentru începerea vieţii sexuale, din punct de vedere biologic, este după 16 ani. Există şi adolescenţi ale căror organe se dezvoltă mai greu, iar aceştia suferă de pubertate tardivă, care duce la maturizarea organelor genitale după vârsta de 17 ani. După acea vârstă organele sexuale au atins pragul maturităţii. Tinerii au început să aibă relaţii intime cu mult înainte de sfârşitul pubertăţii.

Majoritatea nu se gândesc la efectele negative pe care le resimte organismul”, subliniază doctorul ginecolog Gabriel Lemnete. Mai mult, specialistul afirmă că începerea vieţii sexuale de la vârste fragede produce modificări la nivelul vaginului, nivelul hormonal este dat peste cap şi apar secreţii de culoare uşor gălbuie. Totodată, medicul trage un semnal de alarmă că tinerele care îşi încep mult mai devreme viaţa intimă suferă rupturi la nivelul vaginului, iar pentru repararea acestuia este nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru coaserea membranei rupte. „Actul sexual săvârşit de la vârste fragede produce în rândul tinerelor şi întârzierea menstruaţiei, pentru că dezvoltarea organelor de reproducere s-a realizat forţat”, spune Gabriel Lemnete.

Potrivit specialiştilor, organismul băieţilor este la fel de afectat în urma dezvirginării la vârste mici, mai ales din cauza nivelului crescut de hormoni. Consecinţele sunt destul de grave, pentru că pot apărea probleme de tip erectil sau ejaculare precoce, susţin medicii. Ultimul studiu al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Sănătate a arătat că vârsta la care tinerii români îşi încep viaţa sexuală a scăzut constant în ultimii cinci ani. Astfel, vârsta minimă la persoanele de gen feminin este de 12 ani, iar media se situează sub vârsta de 16 ani, la persoanele de gen masculin vârsta minimă este de 11 ani şi cea medie tot sub 16 ani.

Fenomenul, amplificat de teama de marginalizare

Psihologii precizează că tinerii din generaţia aceasta nu ştiu nimic despre ceea ce înseamnă relaţia sexuală dintre două persoane, în adevăratul sens al cuvântului. „O persoană este aptă pentru a întreţine relaţii intime cu alta numai după ce s-a dezvoltat din punct de vedere psihic. După dezvoltarea biologică individul trebuie să îşi asume şi să conştientizeze modificările produse. Imediat după vârsta de 12 ani apare sentimentul de dorinţă, de cunoaştere din punct de vedere sexual, iar singurii care pot stopa acest lucru sunt adulţii, care au datoria de a le explica micuţilor tot ceea ce presupune un astfel de pas. Mai mult, adulţii trebuie să le explice importanţa actului în sine”, precizează psihologul Anca Munteanu, de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie.

O astfel de experienţă îşi lasă amprenta destul de dur asupra unui copil, mai ales că acesta nu ştie cum să se apare. „Tinerii doresc să impresioneze, să demonstreze cât de buni sau cât de duri sunt ei fără să ţină cont de preţul pe care îl plătesc. Din dorinţa de a imita şi aceea de a face aceleaşi lucruri ca cei mari, majoritatea renunţă la virginitate. Fetele, de regulă, adoptă această atitudine pentru a nu fi marginalizate de prietenele ei, sau din dorinţa de a nu fi părăsite de un băiat anume”, afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu. Sociologii consideră că singura vinovată de acest aspect este societatea, care consideră că începerea vieţii sexuale este un subiect tabu. „În ultimii ani, la noi în ţară vârsta medie la care tinerii îşi încep viaţa sexuală a scăzut din cauza faptului că tinerii află din mass-media şi nu de la persoanele autorizate despre importanţa şi efectele acestui pas”, afirmă sociologul Marius Pieleanu.
 

Citește și: