4275 vizualizări 21 feb 2011

Ţelina, piersicile, merele, căpşunile, afinele, spanacul, varza,cartofii şi cireşele sunt alimente care pot "otrăvi" organismul cutot felul de substanţe chimice, pentru că se folosesc în procesulcultivării, dar şi al transportului lor se folosesc numeroasechimicale, informează shine.yahoo.com. După ce au analizatalimentele, specialiştii au realizat o listă a celor mainesănătoase fructele şi legumele.

Ţelina ocupă locul 1 în top. Potrivitexperţilor americani, planta conţine până la 67 de compuşi chimici,deşi cercetările anterioare arătau că ţelina conţine în jur de13.

Piersicile sunt stropite cu tot felul desubstanţe care le fac să reziste mai mult timp în rafturile dinmagazine, precizează cercetătorii. Din cauza structurii fragile,aceste fructe sunt expuse tratamentelor chimice.

Căpşunile conţin până la 53 de pesticide.Specialiştii susţin că acestea sunt lipsite de substanţe nutritivedeoarece agricultorii folosesc tot felul de substanţe toxice pentruca producţia să fie mare.

Merele conţin până la 47 de substanţe toxice,în timp ce afinele au până la 13 toxine. Chiar dacă fructele suntspălate, experţii menţionează că pesticidele nu vor fi eliminate întotalitate.

Ardeiul gras este leguma cea mai "nesănătoasă",datorită conţinutului de 63 de tipuri de pesticide pe o singurăbucată. Salata, varza, spanacul conţin până la 43 de substanţetoxice. \

Chimicalele cresc riscul tiroidei

Oamenii de ştiinţă avertizează că pesticidele ne pun în pericolsănătatea, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţiaproblemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer. Înplus, expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate celmai adesea în conţinutul produselor agricole, măreşte riscul deboli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor. De asemenea,tulburările ce pot apărea în urma consumului de pesticide constau"în modificarea genetică", intoxicarea organismului cu o serieîntreagă de substanţe, toxicitate hepatică şi modificarea formuleisangvine.

Cum poţi reduce cantitatea de pesticide

Specialiştii Agenţiei Europene pentru Securitate Alimentară spuncă există câteva reguli simple prin care putem reduce semnificativnivelul pesticidelor din alimente. Astfel, se recomandă spălareafructelor şi a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor,morcovilor, citricelor şi a ţelinei. În cazul roşiilor, experţiirecomandă ca acestea să fie spălate cel mult trei minute, în apăadăugându-se puţin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de aanihila unele dintre pesticidele folosite.
Agenţia Europenă pentru Securitate Alimentară spune că fructelecultivate în extrasezon sunt pline de pesticide şi chimicale,astfel se recomandă consumarea alimentelor doar în timpulsezonului, deoarece cantitatea de substanţe chimice este maimică.

Citește și: