După ce televiziunea rusă de stat a difuzat, duminică, documentarul în care Vladimir Putin vorbeşte despre planul secret de anexare a Crimeei, euromaidanpress.com a publicat, în replică, un articol dur.

Este vorba despre un material în care se arată că discursul susţinut de liderul de la Kremlin în urmă cu un an a fost inspirat din discursul susţinut de Adolf Hitler referitor la „încorporarea” Danzing-ului în Reich.

Comparaţia între cele două discursuri, realizată de jurnalistul ucrainean Savik Shuster, pune în evidenţă câteva puncte comune:

1. Crimeea este şi rămâne a Rusiei, Danzig este şi rămâne a Germaniei

Putin: „În inimile şi minţile oamenilor, Crimeea a fost întotdeauna o parte inseparabilă din Rusia.

Hitler: „Dansig a fost şi este un oraş german. Coridorul a fost şi este german.”

2. Istoria comună şi dezvoltarea culturală

Putin: „Pentru a înţelege motivul din spatele unei asemenea alegeri este suficient că cunoşti istoria Crimeei şi ceea ce Rusia şi Crimeea au însemnat întotdeauna una pentru cealaltă. Totul în Crimeea vorbeşte despre istoria comună şi mândrie.”

Hitler: „Ambele teritorii îşi datorează dezvoltarea culturală în mod exclusiv poporului german.”

3. Problema istorică

Putin: „Odată ce colapsul (Uniunii Sovietice) a devenit legal, toată lumea a uitat de Crimeea şi Sevastopol (...). Am auzit oameni din Crimeea care spuneau că în 1991 erau manevraţi precum nişte saci de cartofi. Aşa ceva e greu de negat.”

Hitler: „Timp de luni de zile am suferit tortura provocată de o problemă pe care Tratatul de la Versailles a creat-o. O problemă care a deteriorat totul până când a devenit intolerabilă pentru noi.”

4. Pierderea teritoriilor importante

Putin: „Doar în momentul în care Crimeea a devenit o ţară separată Rusia a realizat că a fost jefuită. (...) Ţara aceasta a trecut prin vremuri atât de grele atunci, încât în mod real a fost incapabilă să-şi protejeze interesele.”

Hitler: „Tratatul de la Versailles nu este lege pentru noi. O semnătură a fost pusă cu pistolul la tâmplă şi cu ameninţarea că milioane de oameni vor suferi de foame. Şi atunci, acest document, cu semnătura noastră, obţinută cu forţa, a fost proclamată ca lege solemnă.”

5. Respectarea minorităţilor

Putin: „Avem un mare respect pentru membrii tuturor etniilor care trăiesc în Crimeea.”

Hitler: „Minorităţile care trăiesc în Germania nu sunt persecutate.”

6. Paşii făcuţi spre cooperare nu au fost reciproci

Putin: „Noi în mod constant am propus cooperarea în anumite probleme cheie. Noi vrem să ne întărim nivelul de încredere şi vrem ca relaţiile să fie egale, deschise şi corecte. Dar nu am văzut o atitudine reciprocă în acest sens.”

Hitler: „În mod repetat mi-am manifestat prietenia şi, dacă este necesar, colaborarea strânsă cu Marea Britanie, dar acest lucru nu se poate face doar de una dintre părţi.”

 7. Mulţumirile adresate celor care „înţeleg”

Putin: „În acelaşi timp, suntem recunoscători celor care au înţeles toate acţiunile noastre în Crimeea. Apreciem foarte mult obiectivitatea şi atitudinea rezervată a Indiei. (...). Cred că europenii, în primul rând, şi mai ales germanii, mă vor înţelege.”

Hitler: „Celelalte state europene înţeleg, în parte, atitudinea noastră. Ar trebui aici, înainte de toate, să mulţumesc Italiei, care ne-a sprijinit, dar trebuie să înţelegeţi că pentru a duce această luptă nu avem de gând să apelăm la ajutor străin.”

8. Misiunea de pace

Putin: „În primul rând, trebuie să ajutăm la crearea unor condiţii pentru ca locuitorii din Crimeea, pentru prima dată în istorie, să îşi poată exprima în mod paşnic libertatea de a-şi alege viitorul.”

Hitler: „În Est, la frontieră, există o pace întocmai precum cea de la celelalte frontiere ale noastre.”

9. Legea internaţională nu a fost încălcată

Putin: „Spun unii că am violat normele legii internaţionale. (...) Ce anume violăm?”

Hitler: „Este imposibil de spus că cei care se implică în realizarea acestor schimbări încalcă legea.”

10. Prietenia cu Ucraina, respectiv Polonia

Putin: „Vrem să fim prieteni cu Ucraina. (...) Şi, cel mai important, vrem ca pacea şi armonia şi troneze în Ucraina, iar noi suntem pregătiţi să lucrăm împreună, alături de alte ţpri, pentru a face tot ce este posibil pentru a facilita şi a sprijini acest ideal.”

Hitler: „Sunt determinat să rezolv problema Danzigului; problema Coridorului; şi să mă asigur că o schimbare va avea loc în relaţia Germaniei cu Polonia, ce va asigura coexistenţa în pace.”

Citește și: