88 vizualizări 3 iul 2009

Cercetătorii de la Universitatea din California (UCLA) spun că părinţii ar trebui să renunţe la cititul poveştilor înainte de culcare copiilor, deoarece acest lucru nu le permite dezvoltarea intelectului. Oamenii de ştiinţă recomandă adulţilor să poarte cu minorii discuţii pe diferite teme. Numai aşa micuţii se vor vedea mai capabili să înfrunte greutăţile apărute în primul an de şcoală sau de socializare cu alţi copii de vârsta lor, explică specialiştii. În acelaşi timp, o altă greşeală frecventă a părinţilor este de a lăsa copilul în faţa televizorului.

„Comunicarea îl stimulează pe micuţ din toate punctele de vedere. Cititul poveştilor reprezintă un monolog, copilul nu se exprimă, ci asimilează informaţiile, fără a înţelege mai nimic”, spune dr. Frederick Zimmerman, coordonatorul acestui studiu. Aceasta completează că poveştile cu ilustraţii şi fără prea multe rânduri scrise sunt soluţia ideală de a-l stimula pe copil.

În plus, părinţii pot discuta cu micuţii şi despre evenimentele petrecute în ziua respectivă. „Copiii conştientizează că adulţii au anumite aşteptări de la ei. Un simplu răspuns corect la o întrebare, indiferent de dificultatea ei, le crează micuţilor dorinţa de a afla cât mai multe lucruri, pentru ca mai apoi să îşi facă părinţii mândri”, explică dr. Zimmerman.

La studiu au participat 275 de familii, a căror copii era până la vârsta de patru ani. Acestea au fost împărţite în trei categorii. Astfel, în prima categorie părinţii trebuiau să le citească micuţilor câte o poveste pe noapte, în a doua categorie adulţii îi lăsau pe copii să adoarmă vizionând un desene animat, iar în ultima categorie trebuia să existe comunicare din ambele părţi.

Subiecţii au fost monitorizaţi pe o perioadă de trei luni, timp în care copiii era chemaţi să facă diferite teste, care erau bazate pe comunicare. Oamenii de ştiinţă au dorit să vadă în ce fel îi stimulează din punct de vedere intelectual pe copii aceste mici detalii înainte de culcare. Micuţii care au obţinut cele mai bune rezultate în urma examinării au fost cei stimulaţi să comunice.
 

Citește și: