Liviu Mihai
1225 vizualizări 26 mai 2016

În cartea “1% privilegiu într-o perioadă a inegalităţii globale”, Myles Little prezintă într-o serie de galerii foto aspecte ale vieţii de care beneficiază bogaţii lumii, scrie Business Insider.

“Vreau ca oamenii să înceapă o conversaţie despre corectitudine economică, despre priorităţile noastre, despre valorile noastre ca societate. Celebrăm adevăraţii eroi? Ori suntem induşi în eroare?”, a spus Little.

“Varvara în casa ei” – fotografia arată cum este să creşti ca un copil privilegiat în Rusia. Fotograful Anna Skladmann descrie fotografia ca pe „un fluture care încearcă să scape”.


Această fotografie denumită “Mutând munţii” examinează efectele industriei miniere asupra peisajului din Munţii Apalaşi (SUA). Fotograful a ales această imagine cu un ton ameninţător pentru a vorbi despre “Costurile de consum şi de privilegiu pe care le suportă mediul”.

“Costurile care ar putea fi ascunse în spatele acelui rând de copaci înalţi şi care afectează defapt mult mai multe persoane”, susţine Daniel Shae.

“Această fotografie provine dintr-o mină de diamante din Tanzania”. Localnicii săraci care trăiesc în apropierea minei şi care se străduiesc să descopere orice urmă de diamant. Îmi place acest contrast perfect între cadrul luxuriant, pagubele produse de minerit şi violenţa “marii puteri” care nu suportă punerea la îndoială a privilegiului, susţine fotograful David Chancellor.

Myles Little a fost foarte conştient că nu poate selecta fotografii tabloide tipice de Hollywood. Această fotografie, din seria Paradise Now ("Paradisul acum"), arată natura iluminată artificial din oraşele mari ale Asiei.

"Am vrut să arate activitatea maniacală economică. Este important să arătăm forţa de muncă şi productivitatea, într-o imagine care spune multe despre economie", a spus Little.

“Iubesc la această fotografie contrastul imens între bogăţie, frumuseţe şi ruină”, a mai spus Little despre această fotografie a lui Greg Girard realizată în Shanghai în 2002.

"Am vrut să fac un spectacol cu imagini preţioase. În această fotografie un om pluteşte în piscina de la etajul 57 a hotelului Marina Bay Sands, având districtul financiar din Singapore în spatele sau", a spus Little.

Această imagine arată o comunitate din Henderson Nevada. "Fotografia vorbeşte despre efectele privilegiilor asupra mediului. E nevoie de multă apă pentru ca iarba să fie atât de verde în deşertul din Nevada. Oare cât poate fi de durabil?", s-a întrebat acesta.

Prin selecţia sa, Myles Little îşi doreşte să provoace dezbateri referitoare la imaginea idolilor şi a eroilor, despre care se pune următoarea întrebare "Celebrăm eroii adevăraţi sau simpatiile ne sunt influenţate?"

Fotografia de mai sus provoacă această dezbatere. "Neputinciosul celebrează puternicul, e o imagine pe care o văd în America destul de des", a spus coordonatorul proiectului

"Vreau să evit critica acestui om. Însă ce mă intrigă mai tare este metafora din jurul fotografiei de ansamblu", spune Little.

Această fotografie prezintă un predicator din New York care face apel ca Wall Street să se căiască. În opinia lui Little, aceasta "una dintre imaginile iconice ale economiei din America".

Citește și: