Mădălina CHIŢU
2414 vizualizări 13 iun 2011

Deseori am fost tentaţi să credem că un ceai fierbinte ne va scăpa de răceală sau că iaurtul este ideal în tratarea infecţiilor. Medicii citaţi de Huffington Post spun că nu toate remediile naturale funcţionează, iar persoanele care apelează la aceste metode găsite pe diverse site-uri, bloguri sau forumuri îşi pot agrava starea de sănătate.

Medicii sunt îngrijoraţi de faptul că tot mai multe persoane apelează la Internet pentru a găsi tratamente naturiste la afecţiuni destul de grave. Un studiu de specialitate realizat în urmă cu doi ani arată că 61% dintre americani folosesc Internetul spre a căuta soluţii pentru diverse probleme de sănătate.

Iaurtul poate trata candidoza vaginală. Aceasta afecţiune este provocată de o creştere în exces a ciupercii Candida Albicans şi, deoarece studiile au arătat că iaurtul poate determina creşterea de bacterii sănătoase în stomac şi intestine, unii oameni au presupus că acest aliment ar putea ţine sub control şi candidoza vaginală. "Niciun studiu nu a arăta că iaurtul poate vindeca această afecţiune sau măcar diminua severitatea acesteia. Alte persoane consideră că alimentul are efect dacă îl aplici direct pe piele. Este total gresit. Acest tratament poate duce la creşterea ciupercii, deoarece conţine zaharuri", explică dr. Michele G. Curtis, profesor de obstretică şi ginecologie de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Texas.

Aburii ameliorează durerile de cap de tip sinusal. Acest tratament, care apare în peste 400.000 de rezultate la o simplă căutare pe Internet, funcţionează, susţine dr. Neil Kao, de la Allergic Disease and Asthma Center din Greenville, Sudul Carolinei. "Inhalarea aburilor curăţă căile nazale, atenuând presiunea de la nivelul sinusurilor. Pentru ca efectul să fie cel dorit este indicat să adăugăm şi câteva picături de ulei de mentă sau eucalipt, deoarece au efect decongestionant", spune medicul.

Ceaiul negru ajută la vindecarea leziunilor herpetice bucale. Acesta este doar unul dintre remediile oferite de Internet pentru tratarea herpesului bucal. Medicii spun că orice remediu natural va înrăutăţi şi îngreuna procesul de vindecare. Deşi conţine taninuri, substanţe care ar putea inhiba dezvoltarea virusurilor şi bacteriilor, pliculeţele de ceai negru nu au capacitatea de a trata leziunile. Pentru a preveni apariţia herpesului bucal, se recomandă folosirea unei creme cu factor mare de protecţie împotriva razelor ultraviolete, deoarece lumina soarelui poate declanşa acestă leziune.

Sucul de merişor previne infecţiile tractului urinar. Medicii spun că acest lichid conţine anumite substanţe care impiedica bacteria E.coli să se ataşeze de peretele vezicii urinare şi să provoace infecţie. Persoanele care sunt predispuse la aceste tipuri de infecţie le este recomandat să bea un pahar sau două de suc de merişor zilnic.

Citește și: