Andreea Tobias
Marian Buga - Mediafax
102 vizualizări 27 nov 2013

Două cranii de urs vechi de peste 10.000 de ani, confiscate în 2008 de vameşi şi care fac parte din patrimoniul cultural mobil al statului român, vor fi preluate în patrimoniul judeţului Arad pentru a intra în circuitul expoziţional, urmând să fie expuse publicului la muzeul din Arad.

Directorul Complexului Muzeal Arad, Peter Hugel, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia deţine în custodie încă din 2008 două cranii de urs care au o vechime de peste 10.000 de ani şi care fuseseră confiscate de autorităţi în Vama Nădlac, de la un bărbat care încerca să le scoată din ţară.

"Aceste cranii se află în custodia noastră din 2008 şi aşteptăm să fie transferate din proprietatea publică a statului român în proprietatea publică a judeţului Arad, pentru ca ulterior să ne fie încredinţate legal în vederea expunerii pentru public. Craniile sunt în stare bună de conservare", a spus Hugel.

Consiliul Judeţean urmează să preia în patrimoniu craniile, un proiect de hotărâre pe această temă aflându-se pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe.

În proiect se precizează că este vorba despre "două cranii de ursus spelaeus, confiscate la punctul de trecere a frontierei Nădlac, incluse în categoria fond prin ordinul de clasare nr. 2679/03.12.2008, emis de Ministerul Culturii". În document se mai arată că preluarea acestor cranii este necesară pentru a fi conservate în condiţii optime, ele făcând parte acum din patrimoniul cultural mobil al statului român.

Totodată, în acelaşi proiect de hotărâre mai este prevazută şi preluarea în patrimoniu a unei ambarcaţiuni de tip monoxilă, descoperită în albia Mureşului, în dreptul localităţii Zădăreni, piesa fiind inclusă în categoria tezaur printr-un ordin emis de Ministerul Culturii. Ambarcaţiunea, despre care arheologii arădeni spun că este din Evul Mediu, a fost descoperită anul trecut, când apele Mureşului au fost la un nivel foarte scăzut. Monixola a fost dată în custodie Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului, care a expus-o de atunci la centrul de vizitate din Pădurea Ceala, aflată la marginea Aradului.

 

Citește și: