27 vizualizări 4 sep 2007

Conform studiilor, numărul americanilor care declară că sunt atei este în plină creştere în ultimii ani. Se prea poate ca acesta să fi fost unul dintre motivele pentru care volumul semnat de Cristopher Hitchins (God is not Great – Dumnezeu nu e măreţ) şi ieşit de curând pe piaţa de carte să devină rapid un best-seller pe lista de cărţi despre religie, depăşind chiar cartea Papei Ioan Paul al II-lea despre Iisus.

Teza lui Hitchins este aceea  că, deşi foarte mulţi oameni se declară afiliaţi la o mişcare religioasă sau alta – el se referă la americani în principal – în realitate, destul de puţini dintre aceştia ştiu cu adevărat în ce cred, unii dintre ei având chiar convingeri complet greşite pe care nimeni nu s-a obosit să le schimbe în ani şi ani de zile.

Numeroasele escrocherii în numele religiei înregistrate pe tărâm american, apariţia de nicăieri a tot soiul de profeţi care sfârşesc după gratii, uneori după ce au provocat adevărate drame sau numai falimente, sunt pomenite de autor în cartea care a stârnit numeroase dezbateri.

Într-un articol din ultimul număr al revistei Vanity Fair, Hitchins povesteşte cum a decurs turneul de lansare a cărţii, pe care l-a dorit organizat în special în Sud, acolo unde înfloresc sectele religioase.

A avut întâlniri destul de tensionate cu practicanţi religioşi, dar s-a şi amuzat punându-i la colţ pe unii dintre ei, aducându-le la cunoştinţă că „Imaculata Concepţie” şi Fecioara Maria sunt două concepte religioase diferite, fiindcă prima nu se referă la naşterea lui Iisus, ci, conform unei dogme a Vaticanului  datând numai din 1854, la aceea a Mariei care a fost astfel concepută.

„Dau mereu peste astfel de lucruri şi mă întreb oare ce altceva îşi imaginează oamenii despre lucrurile în care cred? Nu e caraghios să le spun eu catolicilor ce îi învaţă biserica lor?”, - se întreabă Hitchins.

Autorul volumului „Dumnezeu nu e măreţ” a avut destul de suferit de când a apărut cartea: a fost excomunicat în direct la un post de televiziune, i s-a interzis să facă parte din diferite asociaţii, dar a şi primit multe scrisori de felicitare din partea unor persoane care se declară atee – un adevărat curaj într-o societate care se mândreşte cu faptul că este credincioasă, chiar dacă nu ştie prea bine în ce crede. Hitchins povesteşte că a fost abordat într-un restaurant chiar de un arhiepiscop care i-a mulţumit pentru că dă o lovitură ipocriziei religioase, aşa cum el nu reuşeste.

E vorba despre cazul foarte discutat al numirii unui episcop gay în New England, caz în care arhiepiscopul nu ştia ce poziţie să adopte, aşa că evita să reacţioneze. Ceea ce îl face pe curajosul autor să se întrebe „Ce caută asemenea oameni într-un domeniu ce presupune să fii lider spiritual”? „Mă uit mai bine şi îmi dau seama că arhiepiscopul seamănă mai degrabă cu o oaie decât cu un păstor”, mai notează Hitchins.

Poate că n-ar fi de prisos ca o astfel de carte să fie tradusă şi la noi, fiindcă un lucru sigur avem în comun cu americanii în acest domeniu: s-a constatat că şi ei, şi noi declarăm că ne ducem la biserică mai des decât o facem în realitate. 

Citește și: