203 vizualizări 4 ian 2011

UPDATE: Eclipsa de Soare poate fi privită doar prin ochelari speciali, altfel va afecta vederea

Oftalmologii atenţionează că cei care urmăresc eclipsa parţială de Soare trebuie să poarte ochelari speciali de protecţie, pentru că privitul cu ochiul liber, prin ochelarii obişnuiţi de soare sau prin cioburi fumurii poate provoca arsura retinei, fiind afectată iremediabil vederea.

Managerul Spitalului de Oftalmologie, profesor doctor Monica Pop, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că privitul Soarelui fără ochelari speciali de protecţie poate provoca arsură retineală ireversibilă, de aceea oftalmologii atenţionează asupra riscului pe care îl prezintă asupra vederii privitul eclipsei chiar şi cu ochelari obişnuiţi sau prin cioburi fumurii.

"Am sperat să fie nor, dar, văzând că cerul se degajează, vreau să atrag atenţia asupra faptului că a privi echipsa de Soare prin cioburi afumate sau ochelari ori alte mijloace inventate de fiecare în parte poate afecta ochiul iremediabil. Nu trebuie să ne jucăm cu acest fenomen", a spus Monica Pop.

Ea a precizat că la ultima eclipsă de Soare au fost câteva persoane care, ignorând recomandările medicilor, au privit eclipsa prin cioburi sau ochelari obişnuiţi, motiv pentru care au avut nevoie de îngrijiri medicale. (Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)


Eclipsă parţială de Soare va putea fi văzută marţi în România, începând cu ora 9.05 în estul ţării şi cu 9.13 în vest, acoperirea maximă a Soarelui de către Lună fiind între 75% (în sudul şi sud-estul ţării) şi de 78% (în nord-vest), informează Observatorul Astronomic din Capitală.

Prima eclipsa partiala de soare din 2011 a durat trei ore. VIDEO si FOTO!

StirileProTV.ro

Maximul eclipsei se va produce în jurul orei 10.35, pentru centrul ţării, cu o acoperire a Soarelui de 76%.

Înălţimea Soarelui deasupra orizontului va fi destul de mică (17°), iar eclipsa ar putea să nu fie vizibilă dintre blocuri. Astfel, Observatorul Astronomic "Vasile Urseanu" recomandă ca eclipsa să fie observată dintr-un parc unde orizontul sud-estic este liber.

Pentru că Soarele va fi acoperit destul de mult, se aşteaptă ca în timpul maximului să se observe o scădere a luminozităţii mediului ambiant, timp de aproximativ 30 de minute, centrate pe momentul maximului.

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice, oamenii putând privi spre Soare, în siguranţă, folosind un filtru de sudură verde.

Eclipsa se va termina în România în jurul orei 12.07. Ea va mai fi vizibilă în Europa, nordul Africii şi centrul şi vestul Asiei.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 20 martie 2015.

CLICK PENTRU A MĂRI

SURSA: www.astro-urseanu.ro

Citește și: