Marijuana, stupefiant legalizat recent în Washington şi Colorado pentru uz recreaţional, are o serie de întrebuinţări în scopuri medicale, însă poate avea şi efecte dăunătoare asupra corpului şi minţii, avertizează Business Insider.

Starea de inerţie fizică şi psihică indusă de marijuana este dată de o substanţă chimică numită tetrahidrocanabinol (THC) care inhibă centrii nervoşi. Substanţe similare THC-ului sunt produse în mod natural de corpul uman, chimicalele folosindu-se de "infrastructura" deja creată pentru a-şi produce majoritatea efectelor.

Printre efectele negative ale marijuanei se numără blocarea formării de amintiri. Substanţa activă afectează o zonă a creierului numită hipocampus şi responsabilă pentru procesarea informaţiilor.

Stupefiantul afectează totodată echilibrul, postura, capacitatea de coordonare şi timpul de reacţie. Acesta măreşte riscul de a suferi de depresie, cu precădere în cazul tinerilor care sunt predispuşi la astfel de afecţiuni.

Consumul de marijuana poate duce totodată la stări de anxietate, frică şi chiar panică. Halucinaţiile vizuale sau auditive sunt de asemenea efecte întâlnite în cazul consumului de marijuana.

Consumul de marijuana a mai fost asociat cu perturbarea fazei REM a somnului, perioadă esenţială în care corpul se reface.

Cu toate acestea, marijuana are şi efecte pozitive. Stupefiantul reduce durerea şi este folosit în tratarea unor boli inflamatorii intestinale, potrivit studiilor.

THC-ul ajută totodată la încetinirea agravării stării de sănătate a persoanelor care suferă de Alzheimer. Consumul de marijuana ar putea ajuta totodată la încetinirea răspândirii unor forme de cancer.

Citește și: