Adriana Stanca
3169 vizualizări 19 aug 2014

Aproximativ 100.000 de elefanţi au fost ucişi de braconieri în ultimii trei ani, în regiunea centrală a Africii. Astfel, populaţia de elefanţi a scăzut cu 64% doar în ultima decadă, a scos la iveală un studiu în premieră realizat de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) şi citat de National Geographic.

Statistica arată că doar în anul 2011, un elefant african din 12 a fost ucis de un braconier. Totul din cauza goanei după fildeş, material extrem de scump şi de bine vândut pe pieţele negre din Asia.

„Nimeni nu avea o bază ştiinţifică în statisticile realizate până acum”, a explicat George Wittemyer, cercetător la Universitatea din Colorado şi conducătorul studiului. „Oamenii au tot anunţat diverse cifre, dar cele mai multe se bazau pe presupuneri. Acum este pentru prima dată când avem o estimare atât de exactă”, a adăugat el.

FOTO: Stringer/Mediafax

În ultimii ani, braconierii au abordate metode din ce în ce mai dure pentru a-şi atinge scopul. În anul 2012, o sută de călăreţi din Ciad au pătruns în Parcul Naţional Bouba Ndjidah, din Camerun, înarmaţi cu mitraliere AK-47 şi grenade propulsate de rachete. Sute de elefanţi au fost atunci ucişi, în unul dintre cele mai oribile măceluri de la impunerea în 1989 a unui embargo global asupra comerţului cu fildeş.

De asemenea, braconierii au recurs şi la utilizarea de săgeţi otrăvite.

FOTO: Sax Rohmer

Lupta pentru salvarea elefanţilor s-a întărit în ultimii ani, specialiştii avertizând de numeroase ori că dispariţia speciei ar putea avea efecte extrem de puternice asupra ecosistemului.

Numeroase personalităţi s-au alăturat campaniilor menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la această problemă. Recent, cântăreţul britanic Paul McCartney a scos la vânzare una dintre îndrăgitele chitare Martin ale sale, pentru a contribui la salvarea elefanţilor din Africa, potrivit Mediafax.

Făcută pentru mâna stângă, chitara Martin D-28, ce poartă semnătura lui Paul McCartney, a fost scoasă la vânzare miercuri, pe site-ul de licitaţii online eBay.com. Licitaţia a început la preţul de 10.000 de dolari, iar suma finală va fi donată organizaţiei ecologiste Nature Conservancy's African Elephant Initiative.

În afară de semnătură, fostul membru al trupei The Beatles, care este şi un activist pentru drepturile animalelor, a scris pe chitară următorul mesaj: „Această chitară salvează elefanţi”.

De asemenea, actorul Leonardo DiCaprio a donat în luna mai un milion de dolari unei fundaţii care militează pentru protejarea elefanţilor. Starul hollywoodian a făcut această donaţie generoasă la Sundown Gala din Malibu, California, eveniment organizat sub forma unei strângeri de fonduri pentru fundaţia ecologistă Elephant Crisis Fund.

Gala, aflată la ediţia inaugurală, a fost organizată de propria fundaţie a actorului Leonardo DiCaprio, în colaborare cu Wildlife Conservation Network. Potrivit New York Post, citata de Mediafax, valoarea totală a donaţiilor a depăşit 2 milioane de dolari, iar la eveniment au participat câteva nume mari din showbiz, precum actorul Mark Wahlberg şi cântăreaţa Barbra Streisand.

La finele anului trecut, fotbalistul Yaya Touré, de la Manchester City, s-a declarat împotriva masacrării elefanţilor: „Braconajul ameninţă existenţa elefanţilor africani şi dacă nu vom acţiona ne îndreptăm spre un viitor în care această specie emblematică va dispărea”, a declarat Toure, numit atunci ambasador în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru mediu (UNEP).

„Echipei naţionale a Coastei de Fildeş i se spune şi «Elefanţii», în semn de omagiu pentru aceste creaturi magnifice, atât de puternice şi graţioase. În ţara mea nu au mai rămas decât puţin peste 800 de elefanţi”, a adăugat Touré. Fotbalistul a mai spus că vrea să ajute la lupta împotriva comerţului ilegal de fildeş, care duce la uciderea a mii de elefanţi în fiecare an.

Citește și: