Adriana Stanca
2905 vizualizări 8 feb 2013

Aproximativ 11.000 de elefanţi au fost ucişi de braconieri în perioada 2004-2013, în Parcul Naţional Minkebe din nord-estul Gabonului, informează Reuters.

Potrivit unui raport întocmit de Agenţia Naţională a Parcurilor din Gabon cu sprijinul grupului ecologist WWF şi al Societăţii pentru conservarea florei şi faunei (WCS), două treimi din elefanţii de pădure din centrul Africii au fost vânaţi în ultima decadă în contextul creşterii de fildeş pe piaţa asiatică.

Se estimează că în anul 2011, 44,09 tone de fildeş au fost comercializate ilegal în întreaga lume.

Specialiştii se tem că fenomenul va continua să ia amploare, punând în pericol specia.

“Dacă nu remediem rapid această situaţie, viitorul elefanţilor din Africa va fi compromis”, a arătat Lee White, secretar al Agenţiei.

Potrivit autorităţilor, majoritatea braconierilor provin din Camerun, unde guvernul a organizat în ultima perioadă mai multe misiuni menite să stopeze vânătoarea de elefanţi.

Pe de altă parte, poliţia din Gabon reclamă implicarea în “afacerile” cu fildeş a trupelor care în mod normal ar trebui să asigura paza şi protecţia Parcului Naţional Minkebe.

Săptămâna trecută un jandarm a fost arestat după ce a fost surprins transportând fildeş cu un automobil al Guvernului.

„Dacă nu vrem să pierdem şi ultimii elefanţi din Africa Centrală, vânzările de pe piaţa neagră a fildeşului trebuie să fie tratate ca nişte infracţiuni grave care corup guvernele şi care subminează grav dezvoltarea economică şi securitatea”, a explicat Bas Huijbregts, reprezentant al WWF în regiune.

Citește și: