Silviu Bănilă
2865 vizualizări 5 nov 2018

Timp de peste trei decenii, italienii au fost fascinaţi de cazul dispariţiei Emanuelei Orlandi, fiica de 15 ani a unui angajat al Vaticanului. Adolescenta a dispărut fără urmă după ce a participat la o lecţie de muzică la Roma, scrie thisisinsider.com.

De-a lungul anilor, s-a vehiculat că tânăra ar fi fost ucisă de mafia italiană şi alte informaţii au condus spre o posibilă tentativă de asasinat a Papei Ioan Paul al II-lea.

Chiar dacă nu există o legătură clară între rămăşiţele găsite luni şi dispariţia Emanuelei, cel puţin până acum, presa din „Cizmă” a corelat cazurile şi a vorbit despre o „descoperire”.

Emanuela Orlandi a dispărut în data de 22 iunie a anului 1983

Emanuela Orlandi era al patrulea din cei cinci copii ai lui Ercole şi Maria Orlandi. Tatăl ei lucra ca funcţionar la Vatican şi organiza audienţele papale, scrie HuffPost Italy. La momentul dispariţiei misterioase, fata terminase anul doi de liceu.

În 22 iunie 1983, Emanuela a părăsit apartamentul familiei sale din Vatican, mergând spre complexul  Sant'Apollinare din Roma, pentru o lecţie de flaut.

În drum spre lecţie, un bărbat într-un BMW verde a oprit-o pe stradă şi i-a oferit bani pentru a vinde produse cosmetice Avon. Incidentul a tulburat-o pe fată, scrie The Spectator, iar aceasta a sunat-o pe sora ei, care i-a zis să discute cu părinţii.

La lecţia respectivă, Emanuela nu a fost atentă şi profesorul i-a cerut să părăsească mai devreme sala, în jur de 18:50 seara. Prietenii au văzut-o în autobuz, în drum spre casă, cum discuta cu o femeie roşcată. Adolescenta nu a mai ajuns acasă.

La trei zile de la dispariţie, familia a primit telefoane suspecte

După dispariţia fetei, familia Orlandi a primit numeroase apeluri cu diverse ponturi despre soarta acesteia. Primul a fost un bărbat pe nume Pierluigi, care a susţinut că prietena lui a văzut o fată cu semnalmentele Emanuelei care cânta la flaut în Campo dei Fiori, sub numele de Barbara şi care vindea cosmetice.

Un alt bărbat, Mario, a invocat o poveste similară. Familia a fost „bombardată” cu sute de farse şi mesaje criptate despre fiica lor, dar niciunul nu a dus nicăieri.

Papa Ioan Paul al II-lea a cerut ca fata să revină la familie

Sperând că va rezolva situaţia, Papa s-a implicat în caz în 3 iulie 1983, cerând ca fata să fie eliberată, după o slujbă publică: „Sunt aproape de familia Orlandi”, a spus Papa, care a vorbit de opt ori despre cazul fetei dispărute fără urmă.

La scurt timp, un grup a cerut eliberarea celui care a încercat să-l asasineze pe Papa

La două zile după ce Papa a vorbit despre dispariţia Emanuelei, cineva a sunat la familia Orlandi şi la Vatican, spunând că doreşte eliberarea lui Mehmet Ali Agca, turcul care a încercat să-l omoare pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1981.

Autorităţile l-au supranumit pe individ L'Americano, din cauza accentului. Bărbatul i-a condus pe poliţişti spre o fotocopie a legitimaţie de înscriere a Emanuelei la cursul muzical şi a trimis o scrisoare care conţinea fotocopii ale partiturilor pe care fata le studia la vremea respectivă. Din data de 27 octombrie 1983, Americanul nu a mai dat niciun semn.

Scrisori similare au fost trimise de alte grupuri, care susţineau că au răpit-o pe Emanuale şi ar fi eliberat-o în schimbul lui Agca. Autorităţile nu au dat curs cererii şi Agca a fost eliberat de abia în 2006, după ce a fost graţiat de la o pedeapsa cu închisoare pe viaţă.

Rămăşiţele găsite luni deschid imaginaţia jurnaliştilor şi nu numai

Oasele au fost găsite de patru muncitori care reparau o podea distrusă de inundaţii, în anexa unei ambasade (denumită acum Nunciature), unde locuia aievea un îngrijitor. Rezultatele testelor criminalistice vor fi disponibile în câteva zile.

Teorii despre dispariţia Emanuelei: RITUAL SEXUAL SATANICRezultatele anchetei iniţiale au stabilit că Emanuela a fost atrasă într-un loc izolat, violată şi apoi ucisă. Poliţia nu a găsit însă niciun cadavru.

Jurnalistul Pico Nicotri a lansat o teorie ieşită din comun, într-o carte în care susţine că Emanuela a fost victima unui ritual sexual SATANIC, organizat de câţiva preoţi, care i-au indus în eroare pe anchetatori prin furnizarea unor piste false, scrie Spectator.

Anul trecut, un alt ziarist a publicat un document furat de la Vatican, care arată că biserica ştia unde se află tânăra şi i-ar fi acoperit cheltuielile timp de mai mulţi ani, informează New York Times. Vaticanul a spus că documentul este fals şi ridicol.

Cea mai plauzibilă teorie vizează implicarea unui mafiot

Cea mai importantă informaţie în cazul straniu a survenit în 2008, când fosta amantă a mafiotului Enrico De Pedis le-a spus poliţiştilor că acesta a organizat răpirea Emanuelei la ordinul unui arhiepiscop american controversat, Paul C. Marcinkus, fost preşedinte al Băncii Vaticanului, decedat în 2006.

Un poliţist rutier, care a văzut-o pe Emanuela discutând cu bărbatul din BMW-ul verde, în noaptea dispariţiei, a oferit detalii pentru un portret robot, iar schiţa semăna foarte bine cu De Pedis.

Unii au concluzionat că tatăl Emanuelei avea dovezi despre infracţiunile lui Marcinkus şi acesta din urmă a apelat la De Pedis să o răpească pe Emanuela, pentru a-l determina să tacă, scrie The Telegraph.

O altă teorie spune că organizaţia lui De Pedis, Banda della Magliana, a răpit-o pe Emanuela pentru a recupera o parte din banii pieduţi odată cu falimentul Băncii Ambrosiano, în care a fost implicat Marcinkus, scrie Spectator.

Există o legătură suspectă între De Pedis, care poate fi relevantă pentru descoperirea oaselor din Nunciature şi aceea îl vizează pe Monsignor Piero Vergari, singura persoană investigată pentru dispariţia Emanuelei, în calitate de rector al Sant'Apollinare. Vergari îl cunoştea pe De Pedis şi a solicitat ca trupul lui neînsufleţit să fie îngropat la Basilica Sant'Apollinare, un loc rezervat de obicei clericilor importanţi şi nu criminalilor notorii.

După dispariţia Emanuelei, Vergari a lucrat la Nunciature (chiar dacă Vaticanul neagă această informaţie).

În 2012, mormântul lui De Pedis a fost exhumat, pentru a vedea dacă rămăşiţele Emanuelei se află în sicriu, dar medicii legişti nu au descoperit nimic în acest sens.

Familia Emanuelei vrea răspunsuri. De la Vatican

Luni, după descoperirea oaselor, avocatul familiei Orlandi a cerut Vaticanului să prezinte informaţii suplimentare. „Ne întrebăm de ce, imediat după găsirea oaselor, toată lumea s-a gândit la cazul Emanuelei”, a declarat Laura Sgro.

Fratele Emanuelei, Pietro Orlandi, a declarat, pentru NBC News, că Papa Francisc ŞTIE ce s-a întâmplat cu sora lui. „Dacă oasele Emanuelei au fost găsite la Ambasada Vaticanului, adevărul trebuie să iasă la iveală, după 35 de ani de tăcere şi muşamalizări”.

„Este clar că aceşti 35 de ani au afectat grav imaginea Vaticanului, deoarece trebuie să fie ceva de neimaginat, ceva ce nu poate fi redat în cuvinte, în această poveste!”, a conchis fratele Emanuelei Orlandi, fata dispărută în mod misterios în urmă cu trei decenii şi jumătate.

foto: captură youtube.com

Citește și: