1165 vizualizări 17 apr 2012

Peste 20 sau 30 de ani, epava Titanicului va fi complet distrusă, deoarece vaporul va fi "mâncat" de bacterii, anunţă cercetătoarea canadiană Henrietta Mann, informează AFP. Ea a studiat timp de patru ani impactul bacteriilor asupra epavei Titanicului şi a ajuns la concluzia că, în maximum 30 de ani, din aceasta va rămâne doar rugina.

Marea expediţie ştiinţifică submarină din 1991 a permis aducerea la suprafaţă a unor excrescenţe stranii, unele dintre ele de dimensiunea unui om, care au apărut pe coca imensului pachebot. Henrietta Mann, biolog şi geolog la Universitatea Dalhousie din Halifax (Canada), a reuşit să obţină de mostre de la Institutul Bedford de oceanografie şi le-a studiat cu ajutorul unui microscop electronic.

Mann a constatat că excrescenţele respective nu erau rezultatul unui proces chimic, cel care face fierul să ruginească, ci al unuia biologic. Miliarde de bacterii provenind de la circa 20 de specii - una dintre aceste specii, Halomanas Titanicae, fiind descoperită chiar de Mann - "mestecă" oţelul şi-l transformă în cristale de fier. Invizibile cu ochiul liber - măsoară 1,6 micrometri - bacteriile se multiplică fără încetare. În 20-30 de ani, nu va mai rămâne decât rugina, susţine ea.

Dispariţia Titanicului va reprezenta, desigur, o pierdere pentru patrimoniul material al umanităţii, crede Henrietta Mann. Însă, în acelaşi timp, cercetătoarea canadiană întrevede o speranţă: toate resturile metalice pe care omul le aruncă în mare, de la vechi platforme de explorare petroliere la cargouri, nu se vor transforma într-un imens depozit de fier vechi. Bacteriile mâncătoare de fier se vor ocupa de ele.

Citește și: