80 vizualizări 31 oct 2008

Duminică, 2 noiembrie, în cadrul emisiunii România, te iubesc!, telespectatorii Pro Tv vor vedea în exclusivitate un reportaj realizat de Anca Nastasi, despre viaţa românilor angajaţi pe vasele de croazieră care străbat mările lumii. Cei care aleg să-şi câştige astfel existenţa trec peste faptul că pe vas se doarme printre picături, când se iveşte o jumătate de oră liberă, sau peste faptul că trebuie să împartă o cabină de 10 mp cu un străin. De asemenea, nu puţine sunt porturile pe care nu le văd niciodată, pentru că timpul nu le permite să coboare de pe vas. Cu toate acestea, românii au învăţat că dacă îşi fac treaba ca la carte şi cu zâmbetul pe buze, puşculiţele lor sunt mai pline cu până la 3.000 de dolari pe lună. „Ne-am dorit foarte mult să facem un material care să reflecte cu loialitate realitatea trăită de vaporenii care aduc acasă, în România, bani grei şi greu munciţi. Abia aştept să vă arăt faţa nevăzută a vieţii de vaporean - care e chiar foarte dură şi în care doar cei cu nervii tari rezistă”, a mărturisit jurnalista.

Eugen Onac, cercetătorul român care a creat cel mai subţire LCD din lume, este eroul unui alt reportaj prezentat duminică la România, te iubesc!. La cei 33 de ani ai săi, Eugen, doctor în fizică cuantică, stabilit în Eindhoven, a revoluţionat industria audio-video atunci când a brevetat LCD-ul de numai 8 mm. La târgul mondial din domeniu, organizat la Berlin, inventatorul şi creaţia sa au fost aplaudaţi la scenă deschisă. Corespondentul Ştirilor Pro Tv Anca Nastasi prezintă povestea unui român care a cucerit vestul cu performanţele sale, dar şi mărturiile unor cercetători rămaşi în ţară, care se luptă cu birocraţia pentru a obţine fondurile necesare demarării unui proiect.

Paula Herlo prezintă pe 2 noiembrie dramele trăite de copiii instituţionalizaţi, integraţi forţat în familiile naturale. Pe unii minori, politica reintegrării copiilor în familiile lor, începută în 2003, i-a salvat, scăpându-i de calvarul vieţii de cămin. În cazurile nefericite, micuţii s-au trezit însă că trebuie să muncească pentru a întreţine o familie care-i consideră străini. Ei sunt victimele unui sistem în care autorităţile şi-au dorit cu orice preţ să scadă numărul copiilor instituţionalizaţi, iar asistenţii sociali s-au încăpăţânat adesea să-i redea unor familii care nu-i doreau.

Un caz dramatic de malpraxis ce ridică mari semne de întrebare cu privire la eficienţa sistemului medical românesc va fi prezentat în ediţia de duminică a emisiunii. Telespectatorii vor vedea cum Vlăduţ, un copil de numai 3 ani, diagnosticat cu retard în vorbire, a fost tratat de un psihiatru cu medicamente recomandate în tratamentul schizofreniei şi al stărilor depresive. Un copil care putea fi salvat prin comunicare a fost prizonierul unui tratament excesiv de dur, cu efecte adverse foarte periculoase. (D.P.)

Citește și: