12277 vizualizări 22 apr 2009

Potrivit ultimelor statistici ale Uniunii Europene, România ocupă locul 3 în ceea ce priveşte numărul de persoane supraponderale sau obeze. Mai mult, persoanele care au peste 170 – 180 de kilograme sunt din ce în ce mai numeroase, la nivel de ţară. Medicii spun că în aceste situaţii dieta îmbinată cu exerciţii fizice nu au rezultate, deoarece de cele mai multe ori persoanele care devin obeze nu pot renunţa la obiceiurile culinare greşite, care includ alimentaţie bogată în kilocalorii. Medic primar în chirurgie generală Rubin Munteanu spune că persoanele supraponderale pot reveni la o greutate normală doar în urma unei intervenţii chirurgicale de micşorare a stomacului. „Gastric sleeve”, potrivit denumirii din limba engleză, este cea mai nouă metodă folosită pentru tratarea obezităţii.

Această procedură chirurgicală constă în îndepărtarea parţială a porţiunii verticale a stomacului, determinând astfel reducerea volumului acestuia cu aproximativ 80 – 85 la sută. „Partea verticală se reduce la un tub, asemănător cu cel al esofagului, pe care de altfel îl continuă. Prin <<gastric sleeve>> se mai reduce şi partea orizontală a stomacului, denumită antru gastric”, explică dr. Munteanu. În acelaşi timp, formaţiunile nervoase periferice ale stomacului şi ale sfincterului piloric, care asigură evacuarea gastrică, nu sunt afectate prin intervenţia chirurgicală de micşorare a stomacului. În timpul intervenţiei, pacientul, aflat sub anestezie generală, stă în sala de operaţii aproximativ o oră. „Prin această operaţie, stomacul este secţionat, nicidecum îndepărtat. Această intervenţie nu presupune implantarea de corpuri străine, pe care organismul ar putea să le  respingă”, adaugă chirurgul Rubin Munteanu.

Rezultatele postoperatorii depind de vârsta pacientului

Un alt avantaj al intervenţiei chirurgicale de reducere a stomacului reprezintă metoda de realizare: laparascopia. „Vizibilitatea oferită de laparascop este excelentă, comparativ cu metoda clasică. Imaginea este mărită chiar de zece ori”, adaugă dr. Munteanu.

Prin micşorarea volumului stomacului, cantitatea de alimente consumate este redusă, iar pacientul nu mai are mereu senzaţia de foame. Persoanele care aleg metoda «gastric sleeve» vor mânca de trei ori pe zi, iar cantitatea de alimente va fi în funcţie de volumul stomacului, pacientul revenind astfel la o dietă normală. De asemenea, după operaţia de gastric sleeve, umplerea rapidă a stomacului nou creat determină instalarea precoce a senzaţiei de saţietate.  

Chirurgul Munteanu precizează că rezultatele acestei intervenţii depind atât de vârsta pacientului, cât şi de indicele de masă corporală (greutate / înălţime × înălţimea). Astfel, pacienţii care au un indice sub 50 şi au sub 30 de ani ajung la greutatea ideală după aproximativ un an şi jumătate. Persoanele trecute de 60 de ani trebuie să adopte un stil de viaţă activ şi să respecte dieta pentru ca rezultatele mult aşteptate să apară.

Mai mult, medicii atrag atenţia că stomacul este un organ elastic, care se poate lărgi dacă dieta recomandată de medic nu este ţinută. Alimentaţia nu este una severă, dar alimentele bogate în kilocalorii trebuie evitate, pentru că, pe lângă faptul că duc la îngrăşare, cresc nivelul de colesterol. În plus, consumul excesiv de dulciuri duce la apariţia diabetului.

Această metodă nu este recomandată exclusiv persoanelor obeze. Dr. Rubin Munteanu spune că intervenţia poate fi făcută şi de pacienţii care au un indice de masă corporală peste 35 de kilograme. O astfel de intervenţie chirurgicală costă 5.200 de euro.

Citește și: