Mihaela STOICA
2530 vizualizări 24 aug 2015

Potrivit NOAA, din punct de vedere istoric, numărul balenelor eşuate s-a triplat în vestul Golfului Alaska. De asemenea, NOAA consideră acest eveniment ca fiind unul total neobişnuit, relatează International Business Times.

Julie Speegle, purtătorul de cuvânt al NOAA, este de părere că toxinele din alge pot constitui unul dintre motivele acestei întâmplări, chiar dacă momentan nu există nicio dovadă în acest sens.

Teri Rowles, coordonatorul echipei responsabilă pentru sănătatea şi eşuarea mamiferelor marine, susţine că investigaţia este mai mult decât dificilă, întrucât accesul la carcasele plutitoare este aproape imposibil. Rowles a adăugat că urşii care se hrănesc cu  carcasele balenelor eşuate reprezintă o problemă pentru siguranţa echipei de cercetare, care îşi doreşte să colecteze mostre. Până acum, cercetătorii au reuşit cu greu să adune mostre din carcasele balenelor.

„Până când cercetătorii nu vor putea accesa carcasele în întregime, există posibilitatea ca aceştia să fie direcţionaţi spre piste greşite, analizând alţi factori înconjurători şi istorici care ar putea fi cauzele eşuării balenelor. Investigaţia ar fi mult mai precisă dacă echipa ar putea accesa carcasele în întregime”, explică Teri Rowles.

Din luna mai a acestui an, 14 balene cu cocoaşă, 11 balene cu aripi, o balenă gri şi alte patru specii de mamifere marine au eşuat în coasta de Sud a peninsulei Alaska şi în insulele din vestul Golfului Alaska, potrivit unui raport Christian Science Monitor.

(Valentina Bercaru)

Citește și: