Sorin Bogdan
1577 vizualizări 14 sep 2018

Nemurirea a fascinat omul din cele mai vechi timpuri. Însă odată cu dezvoltarea spectaculoasă din ultima vreme a Inteligenţei Artificiale, imortalitatea dobândeşte noi valenţe. Unele, greu de imaginat în urmă doar cu câţiva ani.

Eugenia Kida a înfiinţat în 2013, un startup care folosea inteligenţa artificială pentru a construi chatboţi. Un chatbot este un program capabil să susţină un dialog cu un interlocutor uman. De regulă, este conectat la diverse baze de date şi oferă asistenţă sau informaţii din diverse domenii. Un chatbot evoluează şi este capabil să-şi îmbunătăţească activitatea, adică ”să înveţe singur” din experienţa cu oamenii.

În 2015, când prietenul ei Roman Mazurenko a fost ucis într-un accident de maşină, Eugenia Kida a hotărât să îl ”învie” în spaţiul virtual şi a creat Romanbot, pentru care a folosit toate mesajele primite vreodată de la el, precum şi tot ce a scris acesta în spaţiul virtual, se arată într-un articol publicat de Simone Stolzoff pe qz.com. Astfel, nu numai că chatbot-ul va moşteni aspecte ale personalităţii lui Roman sau particularităţi şi ticuri de limbaj, dar va fi în stare să se ”maturizeze”. În timp, Romanbot se va dezvolta, va învăţa idei şi concepte noi şi se va transforma într-un personaj diferit şi mai evoluat decât cel iniţial. La fel cum un om evoluează de la copilărie şi adolescenţă la maturitate.

Romanbot este un exemplu dintr-un domeniu cu totul nou abordat de cercetători, cunoscut deocamdată sub numele de ”eternitate virtuală”, în care specialiştii explorează modalităţi de a transfera inteligenţă umană în spaţiul virtual. ”Urmărim să putem transfera inteligenţa umană într-un fel asemănător celui în care se transferă un fişier dintr-un computer în altul sau din computer în Cloud,” explică Michael Graziano, profesor de psihologie şi neurologie la universitatea americană Princeton.

Oamenii încearcă de mult să-i ”învie” pe cei dragi şi au sperat întotdeauna că evoluţia ştiinţei îi va ajuta. În 2017, cântăreaţa Barbra Streissand l-a clonat pe Sammie, căţelul ei favorit care era pe moarte şi acum poartă în lesă câini creaţi din ADN-ul acestuia. Celebrul futurolog Ray Kurzweil este convins că viitorul va face posibilă chiar ”învierea” celor dragi, cu ajutorul nanoboţilor (care le vor recrea corpul fizic) şi al chatboţilor şi inteligenţei artificiale (care le vor transfera inteligenţa înmagazinată în cloud înainte de moarte). Miliardarul rus Dmitri Iţkov a angajat o echipă de cercetători care au ca sarcină să dezvolte ”nemurirea cibernetică” până în 2045.

Psihologii nu sunt convinşi, deocamdată, că ”încarnarea” digitală a celor dragi ar avea un efect benefic asupra oamenilor. Dar mai există şi câteva  probleme etice. A cui inteligenţă ar trebui ”reînviată”? Cine decide acest lucru? Dar, mai ales, cine îşi asumă responsabilitatea pentru viitoarele idei pe care le va emite chatbot-ul respectiv, bazat pe inteligenţa artificială ”descărcată” din mintea vreunui geniu decedat? Vor putea fi considerate tot ideile lui?

Deocamdată, totul rămâne la nivel teoretic, dar în viitor, viaţa digitală de după moartea fizică va putea ajuta oamenii din societăţile în care teama de moarte este mare să depăşească acest sentiment. La fel cum multe familii asiatice lasă ofrande, în fiecare dimineaţă, pentru sufletele strămoşilor decedaţi, chatboţii ar putea deveni altarele epocii post-industriale, unde ne vom aduce aminte că moartea nu şterge pentru totdeauna amintirea celor dragi. Întocmai ca un mormânt, care păstrează amintirea celui plecat dintre noi şi face pierderea mai uşor de îndurat. Până la urmă, reaminteşte Simone Stolzoff, nici mormintele nu sunt de folos morţilor, ci tot celor care rămân să le jelească dispariţia.

 

Citește și: