Silviu Bănilă
45 vizualizări 20 nov 2014

Europenii cheltuie, în medie, 192 de euro pe alimente în săptămâna de dinaintea Crăciunului, adică cu aproape 70% mai mult decât în săptămânile obişnuite. Cheltuielile în plus nu sunt o supriză, Crăciunul fiind unul dintre cele mai festive momente ale anului, însă aproape trei sferturi dintre europeni (70%) au dificultăţi în momentul în care trebuie să depoziteze toate alimentele cumpărate.Din cauza lipsei de spaţiu din frigider şi din dulăpioarele din bucătărie, europenii recurg la metode alternative de depozitare. Studiul online, reprezentativ la nivel naţional, a fost realizat de Kantar media în Italia, Marea Britanie, Germania, Polonia şi Franţa, printre adulţii de peste 16 ani (1000 de interviuri per piaţă).

Consumatorii care nu au mai au loc în frigider apelează la diverse spaţii: afară, în frig (38%), pe blatul şi masa din bucătărie (16%), prin casă (11%), în bucătările, în cutii (10%) şi în cuptor (5%).

În timpul sărbătorilor de Crăciun, numărul mediu de persoane pentru care europenii gătesc creşte de la patru la şapte persoane. Peste jumătate (52%) dintre europeni au declarat că acesta este motivul pentru care cumpără mai multe alimente.Totuşi, peste două treimi dintre respondenţi (69%) au spus că le cresc cheltuielile doar pentru că ziua de Crăciun este cu totul specială.

Studiul dezvăluie şi faptul că procesul de cumpărături alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă contribuie la nivelul de agitaţie şi stres resimţit de europeni, aproximativ un sfert dintre aceştia (23%) declarând că sunt îngrijoraţi de lipsa de spaţiu de depozitare în preajma Crăciunului.
 

Citește și: