Raluca ION
19858 vizualizări 10 mar 2012

La selecţia naţională Eurovision 2012, lupta s-a dus între public şi juriu. Telespectatorii au acordat punctajul maxim trupei Mandinga şi a ei "Zaleilah". Juriul a ţinut cu "Şun-ta" celor de la Electric Fence. A câştigat publicul şi trupa care va reprezenta România la concursul internaţional organizat anul acesta la Baku, Azerbaijan, este Mandinga. Membrii trupei au spus, după concurs, că s-au speriat atunci când au văzut că juriul înclină spre Electric Fence. "Erau deja multe puncte şi noi nu ştiam cum se calculează", au povestit ei.

Mandinga va reprezenta România la Eurovision cu piesa "Zaleilah"

UPDATE 23:33 Electric Fence se detaşează ca preferat al juriului cu 76 de puncte, faţă de următoarea clasată, Mandinga. Cu toate acestea, atunci când notele juriului se adună cu punctajul obţinut în urma voturilor publicului, câştigătoare iese trupa Mandinga.

UPDATE 23:31 Notele Luminiţei Anghel au făcut ca Electric Fence să treacă pe primul loc, în preferinţele juriului. Are 64 de puncte, iar Mandinga doar 59.

UPDATE 23:30 După voturile câtorva dintre juraţi, Electric Fence a egalat-o pe Mandinga, în preferinţele juriului.

UPDATE 23:30 Juratul Cornel Ilie (VUNK) a fost impresionat de trupa Electric Fence, căreia i-a acordat punctajul maxim. Mandinga a primit de la el doar 8 puncte.

UPDATE 23:26 Şi Dan Teodorescu, solitul trupei Taxi a acordat punctajul maxim piesei "Zeleilah", interpretate de Mandinga.

UPDATE 23:23 Urmează notele juriului. George Natsis, preşedintele juriului, a acordat maximum de puncte, 12, piesei interpretate de Mandinga. "Piesele de anul acesta au fost mai bune decât cele din anii precedenţi". Pe locul 2 în preferinţele lui s-a aflat trupa Electric Fence cu "Şun-ta".

UPDATE 23:18 Reprezentanta Franţei, Aggun, dar şi reprezentanţii Irlandei, Jedward, la Eurovision 2012 şi-au interpretat piesele la Bucureşti. Ei vor fi o concurenţă serioasă pentru România la Baku.

UPDATE 23:14 Voturile publicului au fost transpuse în puncte, iar lider este Mandinga, care are 12. Cătălin Josan are 10 puncte, iar Ioana Anuţa 8. La acestea se vor adauga notele juriului, care vor contribui la desemnarea câştigătorului.

UPDATE 23:12 STOP VOT

UPDATE 23:06 Pe scenă a urcat Hotel FM, trupa care a reprezentat România la Eurovision anul trecut şi care s-a clasat pe doar pe locul 17. Ei cântă piesa "Change", care a câştigat anul trecut selecţia naţională.

UPDATE 23:03 Potrivit rezultatelor parţiale, Mandinga este favorită, cu aproape 6.000 de SMS-uri şi telefoane primite din partea telespectatorilor. Ioana Anuţă se află la mare distanţă, cu puţin peste 2.000 de voturi. Locul 3 este disputat de Cătălin Josan şi Electric Fence, cu 1.876, respectiv 1.862 de voturi.

UPDATE 22:51 Rezultatele parţiale ale votului îi indică pe Mandinga, Ioana Anuţa şi Cătălin Josan drept favoriţi.

UPDATE 22:49 Bianca Mardare are probleme mari cu vocea. Foarte răguşită, ea spune că a intrat în concurs doar din respect pentru fanii săi.

UPDATE 22:47 Concursul s-a încheiat. Până acum organizatorii au primit 15.000 de sms-uri. Votul continuă.

UPDATE 22:45 Ultima piesă a concursului: "This must be love", interpretată de Ana Mardare, care se află pentru a doua oară pe scenă.

UPDATE 22:39 Bianca Purcărea cântă, acompaniată de pian, "Don't say sorry"

UPDATE 22:38 Mai sunt doar două piese în concurs. Pe ecrane apare un mesaj din partea Litesound, reprezentanţii Belarusului la Eurovision.

UPDATE 22:29 Tasha interpretează piesa "Say my name". Pe scenă un dansator face un număr de magie cu ceea ce pare a fi o sabie din "Războiul Stelelor"

UPDATE 22:26 Pe scenă e Ioana Anuţa, care cântă "Girls don't cry".

UPDATE 22:22 Ascultăm T&L "Twilight"

UPDATE 22:17 "România nu uita, Mandinga e trupa ta", strigă susţinătorii, încercând să-şi atragă voturile telespectatorilor.

UPDATE 22:12 Mandinga cână piesa "Zaleilah"

UPDATE 22:08 Cea de-a noua melodie în concurs este "Rollin" a lui Miss Mary

 

UPDATE 22:04 Un nou concurent: Ovidiu Anton - "I walk alone"

UPDATE 21:48 "Votaţi Electric Fence pentru că sigur nu or să facă de râs România la Baku orice s-ar întâmpla", îşi pledează cauza membrii trupei.

UPDATE 21:43 Electric Fence aduc pe scenă ritmuri ţigăneşti, cu Şun-ta.

UPDATE 21:36 Concursul continuă cu Raluca Ocneanu, care cântă "Time is on my side"

UPDATE 21:36 Lucian Oros spune că piesa lui merită votată pentru că are parfumul anilor '80

UPDATE 21:36 "Suntem singurii care cântă româneşte din concurs. Suntem singurul grup independent", au spus cei de la RPK încercând să câştige voturile publicului.

UPDATE 21:34 Viky Red îşi citeşte discursul de pe telefonul mobil. "E o piesă bună, cu un mesaj frumos şi un show de efect".

UPDATE 21:32 Următorul concurent e Lucian Oros. El cântă "The Best a Man Can Get"

UPDATE 21:28 Cântă acum pentru o şansă în finala Eurovision RPK, "Singura care".

UPDATE 21:24 A intrat în concurs Viky Red cu "If you ever feell".

UPDATE 21:23 Ana Mardare le cere şi ea telespectatorilor să voteze piesa ei.

UPDATE 21:21 "Sunt singurul artist român care are succes la nivel internaţioal şi am luat discul de aur în afară", îşi pledează Cătălin Josan cauza în faţa telespectatorilor.

UPDATE 21:18 Ana Mardare este a doua în concurs, cu piesa "If you find simple words to say"

UPDATE 21:13 Primul care urcă pe scenă este Cătălin Josan, care cântă "Call my name".


UPDATE 21:11 S-a dat START CONCURS, START TELEVOTING.

UPDATE 21:07 Prezentatorii Iulia Pârlea şi Constantin Trofin prezintă juriul şi metoda de vot. Telespectatorii pot vota o piesă de 11 ori de pe un singur număr de telefon. Din juriu fac parte. Din juriu fac parte, printre alţii, Dan Teodorescu, Mihai Ogăşanu şi Luminţa Anghel.

Gazdele emisiunii sunt Gianina Corondan, Constantin Trofin, Iulia Pârlea (căpitanul anilor '90 din echipa lui Mircea Radu în emisiunea ÎnTrecerea anilor) şi cei 3 "Terori": Zory, Bogdan şi Valentin (din emisiunea La Mustaţă, prezentată de Constantin Trofin la TVR2). Invitaţii speciali ai spectacolului de sâmbătă sunt Hotel FM, reprezentanţii României la Eurovision 2011, Jedward, reprezentanţii Irlandei în concursul Eurovision de anul trecut din Germania şi de anul acesta, şi Anggun, desemnată de Franţa să o reprezinte în acest an la Baku.

De la ora 24.00 este programată, la fel ca în fiecare an, transmisiunea "Dopo Eurovision", cu discuţiile de după concurs, la care vor participa artiştii, reprezentanţii lor şi jurnaliştii acreditaţi.

Cele 15 piese care intră în concurs

Pentru finala naţională a Eurovision au fost selectate, în ordinea punctelor obţinute, următoarele piese:

"Call my name", Cătălin Josan (98 de puncte)

"Zeleilah" - Mandinga (96 de puncte)

"If you ever fell" - Vicky Red (96 de puncte)

"Don't say sorry" - Bianca Purcărea (90 de puncte)

"Şun-ta" - Electric Fence (89 de puncte)

"I walk alone" - Ovidiu Anton (85 de puncte)

"This must be love" - Ana Mardare (82 de puncte)

"Girls don't cry" - Ioana Bianca Anuţa (82 de puncte)

"Singura care" - RPK (77 de puncte)

"Say my name" - Tasha (75 de puncte)

"The best a man can get" - Lucian Oros (75 de puncte)

"Twilight" - T&L (75 de puncte)

"This is on my side" - Raluca Ocneanu (74 de puncte)

"If you find simple words to say" - Ana Mardare (74 de puncte)

"Rollin" - Miss Mary (74 de puncte)

Cum se desemnează piesa câştigătoare

Alegerea va fi făcută în baza notelor primite de la un juriu de specialişti (50%) şi prin televoting (50%). În caz de egalitate, va câştiga melodia care va avea cel mai mare număr de voturi primite de la public.

Publicul va putea vota piesa preferată apelând 0900 16 09 XX (unde XX este numărul fiecărei piese, în ordinea intrării în concurs) din reţelele Romtelecom, Cosmote, Orange şi Vodafone. Pe lângă numărul de telefon, va funcţiona şi televotul prin SMS, la 1267, cu numărul de ordine al piesei din concurs, de la 01 la 15. Numărul de SMS este valabil în Cosmote, Orange, Vodafone. Tariful este de 0,37 euro, TVA inclus, atât pentru apelul telefonic, cât şi pentru SMS.

Numerele de telefon şi cele pentru SMS vor fi afişate pe ecrane pe parcursul transmisiei concursului. Acestea vor fi apelabile din momentul în care telespectatorii vor auzi "Start televot!", adică din momentul în care va urca pe scenă primul concurent.

Liniile vor fi deschise pe toată durata concursului, plus încă 30 de minute după ce şi-a încheiat evoluţia concurentul cu numărul 15. După anunţul "Stop televot!", se obţine un clasament în funcţie de numărul de apeluri şi SMS-uri, mai exact rezultatul votului publicului.

Piesa clasată pe locul 1 va primi 12 puncte, cea de pe locul 2 - 10 puncte, locul 3 - 8 puncte, locul 4 - 7 puncte, locul 5 - 6 puncte, locul 6 - 5 puncte, locul 7- 4 puncte, locul 8 - 3 puncte, locul 9 - 2 puncte, locul 10 - 1 punct. O piesă poate fi votată de unsprezece ori de la acelaşi număr de telefon. În cazul în care telespectatorii doresc să voteze două sau mai multe melodii, acest lucru este posibil, cu amendamentul că de la acelaşi număr de telefon se poate vota de 11 ori pentru o singură melodie.

Juriul de specialitate va acorda puncte de la 1 la 12. În urma cumulării acestor puncte, se va face un clasament al juriului. Astfel, melodia clasata pe primul loc va primi 12 puncte, cea de pe locul 2-10 puncte, locul 3 - 8 puncte, locul 4 -7 puncte, locul 5 - 6 puncte, locul 6 - 5 puncte, locul 7- 4 puncte, locul 8 - 3 puncte, locul 9 - 2 puncte, locul 10 - 1 punct.

Punctajul obţinut în urma clasamentului juriului se va cumula cu cel obţinut în urma televotului, rezultând astfel clasamentul final. Piesa câştigătoare la selecţia naţională va participa în prima semifinală Eurovision pe 22 mai la Baku. Finala internaţională Eurovision are loc anul acesta pe 26 mai, tot în capitala Azerbaidjanului, Baku.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 56 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Citește și: