3328 vizualizări 24 mai 2012

Pastora Soler, reprezentanta Spaniei la EUROVISION 2012, a declarat joi că televiziunea publică spaniolă a sfătuit-o "să nu câştige" finala de sâmbătă seară, pentru că ţara ei, sever afectată de criză, va trebui să organizeze în acest caz ediţia viitoare a concursului, iar acest fapt "costă mulţi bani".

"Mi-au spus: «te rugăm, nu câştiga finala!»", a declarat Pastora Soler, pe un ton glumeţ, într-un interviu acordat postului de radio ABC Punto Radio, înainte de a mărturisi, serioasă de această dată, că subiectul îi preocupă destul de mult pe reprezentanţii televiziunii publice spaniole TVE, informează AFP.

"Cred că nu este momentul, nici pentru Spania, nici pentru televiziunea spaniolă să câştigăm EUROVISION 2012", a spus artista. "Chiar dacă vom câştiga, cred că va fi imposibil (să organizăm următoarea ediţie, n.r.), pentru că acest lucru costă enorm de mulţi bani", a adăugat Soler.

"Azerbaidjanul (ţara care găzduieşte Eurovisionul în acest an, n.r.) poate să îşi permită acest lucru, pentru că ştim cu toţii că este o ţară care are petrol, dar noi nu putem, trebuie să ieşim mai întâi din această perioadă grea", a adăugat Pastora Soler, care şi-ar dori să se claseze totuşi "între primele cinci, pe locul al doilea, al treilea sau al patrulea".

Cântăreaţa în vârstă de 33 de ani va concura sâmbătă în finala concursului Eurovision cu cântecul "Quedate conmigo". Spania face parte dintre ţările calificate din oficiu în finală, în virtutea contribuţiei financiare importante pe care o aduce în fiecare an pentru organizarea evenimentului.

Spania, a patra economie din zona euro, a reintrat la începutul acestui an în recesiune şi se confruntă cu cea mai înaltă rată a şomajului dintre ţările industrializate (24,44%).

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, a evoluat marţi seară în prima semifinală şi s-a calificat în finala concursului, care va avea loc sâmbătă, la Baku.

În afară de România, în semifinala de marţi s-au mai calificat Moldova, Islanda, Ungaria, Danemarca, Albania, Cipru, Grecia, Rusia, Irlanda.

Eurovision va continua joi, cu a doua semifinală, când vor concura, în ordinea tragerii la sorţi: Serbia, Macedonia, Olanda, Malta, Belarus, Portugalia, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Croaţia, Suedia, Georgia, Turcia, Estonia, Slovacia, Norvegia, Bosnia şi Herţegovina, Lituania.

Ţările calificate direct în finală sunt în afară de Spania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Azerbaidjan şi Germania.

Finala concursului Eurovision va avea loc sâmbătă, de la ora 22.00 (ora României).

Românii din străinătate vor putea vota formaţia Mandinga în finală numai dacă vor urmări concursul la televiziunea publică din ţara în care se află - pentru a afla numerele de telefon alocate piesei trupei.

Ediţia de anul acesta a concursului Eurovision se desfăşoară la Baku, în Azerbaidjan, după ce Ell & Nikki au câştigat competiţia de anul trecut, cu piesa "Running Scared".

În 2011, trupa Hotel FM, reprezentanta României la Eurovision, s-a clasat pe locul al 17-lea în concursul a cărui finală a avut loc la Düsseldorf Arena, în Germania.

Semifinala de marţi a fost difuzată în direct pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, iar semifinala de joi şi finala de sâmbătă vor fi transmise în direct de aceleaşi posturi ale televiziunii publice.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se dau pe criterii politice. Este uimitor cât de multe ţări au acordat cele mai mari note vecinilor, ediţie de ediţie. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel.

EBU a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările. Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.

Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Citește și: