Mădălina CHIŢU
6619 vizualizări 11 mai 2014

EUROVISION 2014  şi-a anunţat câştigătorul: Conchita Wurst, travestitul care a concurat pentru Austria. Cezar Ouatu, solistul de la operă care a reprezentat România la EUROVISION ediţia de anul trecut cu piesa „It's my life” şi care a ocupat locul 13 cu 65 de puncte, a vorbit într-un interviu acordat pentru gândul despre finala EUROVISION. „Anul acesta am spus că Austria va câştiga şi aşa s-a şi întâmplat, chiar dacă concuretul care a reprezentat această ţară a fost Conchita, un travesti. Mă consider un precedesor al ei în privinţa acestei ambiguităţi estetico-vocalo-muzicală. Am fost un pionier în privinţa unui astfel de spectacol pe scena de la EUROVISION. Am fost un fel de deschizător de drumuri”, a spus Ouatu.

Acesta a spus că România merita un loc în primele 10 ţări, dintre cele 26 care au ajuns în finala EUROVISION 2014. Cezar Ouatu a punctat care sunt elementele esenţiale de care o ţară trebuie să ţină cont pentru a câştiga acest concurs internaţional.

Mai jos puteţi citi integral interviul pe care Cezar Ouatu l-a acordat pentru gândul despre finala EUROVISION 2014.

Reporter: Cum vi s-au părut rezultatele obţinute azi-noapte la EUROVISION?

Cezar Ouatu: În general, urmăresc EUROVISION. Nu sunt un fanatic, dar pronosticurile mele s-au adeverit de fiecare dată. Cel mai probabil şi cultura mea muzicală mă ajută. Anul acesta am spus că Austria va câştiga şi aşa s-a şi întâmplat, chiar dacă concuretul care a reprezentat această ţară a fost Conchita, un travesti. Mă consider un precedesor al ei în privinţa acestei ambiguităţi estetico-vocalo-muzicală. Am fost un pionier în privinţa unui astfel de spectacol pe scena de la EUROVISION. Am fost un fel de deschizător de drumuri. Sunt bucuros că muzica a fost, totuşi, suverană. Conchita a cântat foarte bine. Piesa a fost pe măsură. Un atfel aspect destul de important în ceea ce priveşte câştigarea acestui concurs a fost geo-politica. Ne place sau nu să recunoaştem, dar acest lucru contează.

R: Cum vi s-a părut felul în care s-a votat aseară? A existat vreo ţară care v-aţi fi aşteptat să ne voteze şi nu a făcut-o?

C. O.: România merita mai mult pentru că am avut spectacol, am avut o piesă bună. Sunt total dezamăgit de faptul că Ungaria nu a dat niciun punct ţării noastre, în condiţiile în care noi am dat 10 puncte vecinilor nostri. Aceasta nu este prima dată când Ungaria nu ne oferă nouă niciun punct. Moldova nu ne-a dezamăgit, ca de fiecare dată. Ne susţinem reciproc.

R: Cât de pregătită este România pentru un astfel de concurs de talie internaţională?

C.O.: Şansele ca România să câştige cât mai curând EUROVISION sunt destul de ridicate. Apariţia Conchitei şi câştigarea concursului printr-un spectacol extravagant mă stimulează să mă prezint din nou la EUROVISION de anul viitor, asta dacă aspectele economice ale ţării noaşte se vor schimba în bine. Anul acesta ţara noastră era să nu poată participa deoarece postul de televiziune publică nu a avut bani să susţină participarea echipei noastre la EUROVISION şi astfel a fost nevoie ca Guvernul să intervină din punct de vedere financiar.

R: Cum vi s-a părut prestaţia Paulei Seling şi a lui Ovi?

C.O.: Excepţională şi onorantă. Au avut o piesă foarte bună, un show foarte bun. Au cântat bine. Evoluţia a fost una spectaculoasă de la semifinală la finală. Prestaţia celor doi a fost excelentă. Nu trebuie să fie supăraţi sau dezamăgiţi. Data trecută, în 2010, au ocupat locul 3 cu piesa ‚Playing with Fire’ şi, cel mai probabil, se aşteptau ca anul ăsta să ocupe locul 2 sau chiar primul loc. Lupta a fost destul de strânsă. România ar fi meritat mai mult după părerea mea. Merita să ocupe un loc printre primele 10 ţări.

R: Pentru a câştiga EUROVISION există o reţetă a succesului?

C. O.: Nu pot să spun că există o reţetă a succesului. Sunt mai mulţi factori care contează atunci când este votată ţara câştigătoare. Dacă e să analizăm câştigătorul de anul acesta al concursului EUROVISION, în ultima perioadă publicul este atras de personaje androgene-ambiguue, aşa cum am fost şi eu anul trecut, atunci când mi-a făcut apariţia pe scenă îmbrăcat în rochie. Publicaţia Bild din Germania mă dădea câştigător, dar eu am plecat cu un minus. Eram printre ultimii 39, iar la final am ocupat locul 13, ceea ce cred că este o reuşită. La mine au fost nişte culise geo-politice destul de murdărele să le spun aşa. În acele trei minuţele pe care tu, ca şi participant, le prezinţi acolo trebuie să fii tu însuţi. Contează foarte mult şi piesa şi contează foarte mult şi ţara pe care o reprezinţi, pentru că, repet, este un concurs care ţine de strategii geo-politice.
 
R: Aţi auzit de Conchita înainte de EUROVISION?

C.O.: Nu am auzit nimic de Conchita ca şi artist înainte de EUROVISION. I-am urmărit evoluţia pe timpul concursului. Fiind cântăreţ de operă am avut tot felul de apariţii bizare, groteşti, nebuneşti. Sunt obişnuit cu aceste acte artistice. Eu am avut o rochie contestată sau nu, dar pentru mine a fost un act artistic. În momentul în care am ieşit de pe scena de la EUROVISION eram eu acela pe care lumea îl vede pe stradă sau la televizor. De partea cealaltă, Conchita este ea însăşi – femeia cu barbă, creatoarea unui trend. Este interesant personajul. Mie mi-au dat lacrimile şi m-am bucurat sincer modestia pe care a afişat-o. S-a putut observa că această modestie nu este una actoricească, falsă sau diplomatică. A demontat aceste preconcepţii: femeia cu barbă, femeia bărbat. Ştiu, o iau ca pe ceva personal, dar Choncita mi-a răzbunat locul meu 13 de anul trecut. M-am bucurat pentru că oarecum suntem asemănători ca şi personaje.   

R: Aţi spus că la anul vă gândiţi să participaţi încă o dată la EUROVISION. Ce anume v-a determinat?

C. O.: M-a stimulat foarte mult Conchita. Consider că eu i-am deschis oarecum drumul. Poate şi la anul continuăm să ne predăm ştafeta şi poate, dacă particip, câştig trofeul EUROVISION.

Citește și: