37 vizualizări 21 nov 2008

Rita Gombrowicz va fi prezentă sâmbătă la Târgul Gaudeamus. De la 16.30 la standul Rao, ea va participa la lansarea volumului care poartă numele unei străzi lăturalnice din Buenos Aires, „Bakakai”, unde a locuit cândva autorul acestui volum de povestiri, marele scriitor polonez, Witold Gombrowicz. De la aceiaşi oră, copiii se pot întâlni la standul Corint Junior cu Roderick Gordon & Brian Williams, autorii bestseller-ului „Tunele”. După lansare cei doi englezi vor acorda autografe pe cel de al doilea volum din serie, recent publicat şi în limba română.

Sâmbătă, după câteva lansări ale unor autori români contemporani ca Adela Greceanu sau Radu Pavel Gheo, editura Polirom organizează la ora 16, o dezbatere despre „Cum se mai simte literatura română”. Dezbaterea va fi urmată la ora 17.30 de prezentarea serie de autor dedicată lui Vladimir Nabokov. La târg va fi lansat romanul „Ochiul”, tradus în premieră în limba română.

Humanitas Multimedia lansează la ora 11.30, audiobook-ul "El major şi ea minoră", poezii de George Topârceanu, în lectura lui Andrei Pleşu. La 13.30 vor fi prezentaţi marii autori, recent publicaţi în colecţia Raftul Denisei, iar de la 14.30, Gabriel Liiceanu lansează „Scrisori către fiul meu”.

Cartea Românească lansează sâmbătă la 11, „Cetăţeanul Kane. Romanul unui film” de Tudor Caranfil, iar de la 13.30 cele două noi titluri din colecţia „Performa”: „Un teatru la marginea lumii” de Iulia Popovici şi „Casa dinăuntru” de Cristina Modreanu. Tudor Caranfil este şi autorul „Dicţionarului universal de filme", lansat la 12.30 de Editura Litera International. Radio România organizează sâmbătă de la 10 un seminar despre "Multilingvism şi anul european 2008 al dialogului intercultural", iar Institutul Cultural Român prezintă la 12 cartea "Limba română pentru străini" de Mona Pologea.

Horaţiu Mălăele îşi prezintă la ora 13.30 volumul "Horaţiu despre Mălăele", iar Maia Morgenstern va veni la standul Tritonic pentru a prezenta "Trenul de Trieste" de Domnica Rădulescu. Tot la Tritonic, de la 15, atunci când se lansează „Cu sânge rece şi albastru” de Ivona Boitan, va fi şi un mic concert susţinut de trupa Red Blonde de la emisiunea „Happy Hour”. La 17, fotograful Andrei Pandele va veni la standul Editurii Compania pentru a lansa "Martorul surpriză: fotografii necenzurate din comunism”, carte publicată în ediţie bilingvă română-engleză.

Ultima zi a târgului este săracă în evenimente. Ar fi de remarcat, totuşi, prezenţa unuia din cei mai bine vânduţi autori turci, Serdar Ozkan. Romanul acestuia, “Trandafirul disparut” a fost publicat recent de Rao. Humanitas organizează şi ea destule lansări duminică. Între acestea se numără prezentarea cărţilor: „Opinii sincere şi pernicioase ale unui rău patriot” de Nicolae Iorga, „Războiul de şaptezeci şi şapte de ani şi premisele hegemoniei americane” de Neagu Djuvara şi „Ţiganii. Istoria unui popor european” de Sir Angus Fraser. (R.B.)

Citește și: