Mădălina CHIŢU
2649 vizualizări 19 apr 2015

Datele Departamentului de Transport arată că numărul copiilor de şcoală generală care merg singuri pe jos sau cu bicicleta până la şcoală, în SUA, a scăzut drastic în ultimele patru decenii, scrie Business Insider. Astfel, în 1968, 48% dintre copii mergeau singuri la şcoală, în timp ce în 2009 numărul lor a scăzut la 19%.

Un raport publicat în The Economist arată că, în SUA, părinţii bogaţi au tendinţa de a vorbi mereu despre copiii lor, de a-i implica în tot felul de activităţi extraşcolare şi de a nu-i scăpa sub nicio formă din ochi, comportament ce a fost catalogat ca fiind un comportament de părinte ”elicopter”.

În plus, a devenit un lucru normal ca părinţii să fie văzuţi ca nişte delicvenţi în cazul în care îşi lasă copiii nesupravegheaţi. Un bun exemplu în acest sens este cazul familiei Maryland, ai căror copii în vârstă de 6 şi 10 ani au decis să meargă neînsoţiţi de părinţi din parc şi până acasă pe o distanţă de 1,6 kilometri. Un vecin i-a văzut pe cei doi copii şi a anunţat poliţia. Părinţii au intrat în vizorul autorităţilor pe motiv că şi-au lăsat copiii nesupravegheaţi.

Peter Gray, un psihiatru la Colegiul Boston spune că acest comportant al părinţilor poate afecta buna dezvoltare a copiilor, deoarece aceştia sunt sufocaţi. ”De-a lungul cercetătorilor pe care le-am realizat prin istorie nu am găsit o altă perioadă în care copiii sunt mai puţin liberi decât în ziua de azi. Excepţie fac perioadele de sclavie”, a precizat specialistul.

Experţii spun că adulţii şi-au dezvoltat acest comportament atunci când vine vorba de propriii copii tocmai din dorinţa de a-i proteja. Potrivit raportului publicat de The Washington Post, America nu a fost niciodată, de-a lungul istoriei, un loc mai sigur pentru copii.

Potrivit statisticilor, în 1935 erau raportate 450 de decese la 100.000 de copii cu vârste cuprinse între 1şi 4 ani. În prezent incidenţa acestor decese a scăzut la 30 de cazuri la 100.000 de copiii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani.

Aceleaşi date mai arată că în anul 1993 au fost raportate peste 800 de copiii au murit în accidente de circulaţie. În 2013, numărul victimelor minore a scăzut la 250.

De asemenea, rapoartele cu persoane dispărute arată că numărul copiiilor daţi dispăruţi a scăzut cu 40% din 1997 până în 2014. 

Citește și: