5884 vizualizări 8 mar 2013

Începând cu data de 22 martie 2013, Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa” va prezenta în premieră, în România, expoziţia de cadavre umane “THE HUMAN BODY”, ce conţine peste 200 de exponate unice, reprezentate de corpuri umane reale.

Expoziţia reprezintă un eveniment inedit deoarece corpurile umane expuse sunt reale, ale căror disecţii la nivelul ţesuturilor şi organelor vor oferi o perspectivă tridimensională, unică şi fidelă a ceea ce se află sub piele. În acest fel, vizitatorii vor putea înţelege mai uşor modul în care corpul omenesc funcţionează şi din ce este format.

sursa foto Brisbane Times

sursa foto Brisbane Times

”The  Human  Body” va fi împărţită în nouă galerii în care sunt  prezentate componentele esenţiale ale anatomiei umane. Astfel, vizitatorii vor putea afla răspunsurile la întrebări precum: „De ce strănutăm? De ce sunt şoldurile femeii mai mari decât cele ale bărbatului? Unde se află cele mai mici oase în corpul nostru? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilităţii? Care muşchi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai bărbatului? Care este rolul placentei?  Unde se găseşte vertebra Atlas în corpul nostru? Dar tendonul lui Ahile? Ce este o scanare TC? De câte ori respirăm, în medie, pe minut? Colesterolul, bun  sau rău?”.

Vizitatorii vor putea observa şi efectele fumatului, având ocazia să compare un plămân sănătos cu un plămân grav afectat de tutun, precum şi efectele interne ale obezităţii sau ale altor afecţiuni cauzate de neglijarea organismului.

sursa foto Brisbane Times

sursa foto Brisbane Times

sursa foto Brisbane Times

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziţiei au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory. Acestea au fost nerevendicate, iar moartea lor a survenit din  cauze naturale. Institutul cercetează şi dezvoltă tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizând exponate şcolilor de medicină, dar şi muzeelor, în scop educaţional. Prin metoda plastinaţiei, ţesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid, rezultatul final fiind un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular.

Expoziţia “The Human Body” a fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întreaga lume, fiind prezentată în oraşe precum Londra, Amsterdam, Barcelona, Dublin, Kiev, Madrid, Praga, Torino sau Viena, presa internaţională descriind-o ca fiind "Cea mai vizitată şi controversată expoziţie de pe planetă… O adevărată călătorie de la ştiinţă la mister".
Expoziţia va fi deschisă de pe 22 martie 2013 până pe 30  iunie 2013, şi va putea fi vizitată zilnic de marţi până duminică inclusiv, între orele  10.00 – 20.00. (Maria Neagu)

Citește și: