Peste 100 de familii din Cluj-Napoca au reuşit să-şi reducă cu până la 50% facturile, după ce au renunţat la centralele pe gaz şi s-au rebranşat la sistemul de termoficare, relatează citynews.ro.

Ioan Cătană, preşedintele asociaţiei de locatari, a explicat că decizia revenirii la sistemul centralizat de termoficare a fost luată la finele anului trecut: „Am avut centrale pe scară, timp de 12 ani, care sunt mai performante decât cele individuale, şi pentru că s-au distrus boilerele din cauza ruginii, am căutat o ofertă - ar fi costat 15,000 de euro pentru cele trei scări”, a povestit acesta.

„Aşa că am trecut din nou la sistemul centralizat de la Termoficare. Am constatat că suntem mult mai avantajaţi. După ce am făcut izolaţia blocului, am redus cu 50% cheltuielile la fiecare scară, iar după ce am făcut şi rebranşarea, am făcut o economie de 30%”, a adăugat Cătană.

Astfel, dacă în decembrie 2012 – ianuarie 2013, costurile cu încălzirea pentru cele trei scări de bloc au fost de 15.885 de lei, în noiembrie 2013, după rebranşare, acestea s-au ridicat la 6.800 lei, deci mai puţin de jumătate.

„Suntem foarte muţumiţi, s-au diminuat costurile. Plăteam şi 300 de lei, acum în jur de 200 de lei, cu toate cheltuielile”, a povestit o locatară.

„Acest bloc a fost rebranşat la centrala termică 4 Grigorescu, o centrală modernizată, cu cazane noi, care permite furnizarea energiei termice la randamente ridicate”, a declarat Dan Cupşa, director tehnic al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj.

„Nu mai au bătaie de cap cu centrala termică, şi beneficiază de tariful stabilit de Consiliul Local, de 165 lei/gigacalorie. Valoarea facturilor pentru căldură şi apă caldă s-a diminuat în medie cu 25%”, a mai spus el.

În acest moment, doar 9 familii din cele 112 din bloc au ales să nu se rebranşeze.

Citește și: