99 vizualizări 20 aug 2010

FarmVille este cel mai popular joc al reţelei de socializare Facebook, 82 de milioane de oameni fiind jucători înregistraţi. Dintre aceştia, 22 de milioane se joacă în fiecare zi. Un studiu al Cisco Security Intelligence Operations arăta că jocul a devenit atât de popular la locul de muncă, încât 50% dintre utilizatori încalcă cel puţin o dată pe săptămână interdicţia de a intra pe site-urile de socializare care se aplică în companiile unde lucrează. Dintre aceştia, 27% au recunoscut că merg până acolo încât să schimbe setările de securitate ale calculatoarelor pentru a putea accesa această aplicaţie. Şapte la sută dintre toţi utilizatorii de Facebook joacă FarmVille în medie 68 de minute.

Ferma de terorişti cibernetici

Cisco avertizează, însă, că scăderea productivităţii nu este cel mai mare pericol pentru o companie unde angajaţii joacă FarmVille. Numărul tot mai mare de utilizatori ai acestei aplicaţii atrage teroriştii cibernetici, despre care se crede că dezvoltă deja viruşi transmisibili cu ajutorul jocului care să poată aduna date despre utilizatori. De aici până la spionajul industrial (efectuat cu ajutorul angajaţilor marilor corporaţii care joacă FarmVille) nu este decât un singur pas. De altfel, Guvernul SUA a alocat deja fonduri pentru a se cerceta modul în care reţelele de socializare pot pune în pericol companiile sau instituţiile şi felul în care teroriştii cibernetici ar putea acţiona.

Între timp, FarmVille - un joc în care oricine îşi poate dezvolta o fermă virtuală fie gratis, fie pe bani, când ajunge la nivelele superioare - continuă să câştige teren. Numărul fermierilor virtuali îl depăşeşte pe cel al fermierilor în carne şi oase cu 600%, se arată într-un studiu realizat de New York Times.

Jocul a pătruns şi în magazine, unde anumite produse sunt prezentate (în glumă) ca fiind culese din FarmVille.

Citește și: