Laura HOLBAN
2521 vizualizări 14 iun 2011

Odată cu lansarea noului manual de operaţiuni, agenţii FBI şi-au acordat singuri mai multă libertate în acţiunile de pe teren. Business Insider a reuşit să facă rost de aceste noi reglementări.

În ce priveşte practicile de investigaţie, s-a introdus o clauză mai puţin strictă. În 2008, pentru a începe investigarea unei persoane sau a unei organizaţii, fără a avea probe împotriva acesteia, era necesară întocmirea unei documentaţii. Acum, agenţii vor putea să demareze o astfel de acţiune fără a mai întocmi dosar. O nouă schimbare e aceea că detectorul de minciuni va putea fi folosit chiar şi în cazul unor martori, nu doar în ceea ce-i priveşte pe suspecţi.

Până în prezent, suspecţii puteau să fie filmaţi abia dintr-un anumit punct al investigaţiei. De acum înainte, agenţii îi vor putea filma, indiferent de stadiul cercetării. În ce priveşte trimiterea agenţilor să supravegheze o slujbă religioasă, această decizie va fi făcută doar de către un superior al acestora.

Investigaţiile care tratează teme sensibile sau personalităţi ale lumii academice sau din mass-media vor trebui realizate cu mai multă atenţie şi vor fi făcute publice în condiţii speciale. Tot legat de media, dacă o victimă sau un martor care face parte din media are nevoie de extraprotecţie, aceasta îi va fi acordată în cazul în care este o persoană cunoscută.

Citește și: