54 vizualizări 21 sep 2008

Femeile au puterea de a privi în ochi persoana pe care o mint pentru că acestea îşi elaborează atât de bine minciuna încât la un moment dat ar putea şi ele să creadă ceea ce spun, afirmă psihologii. „Femeile sunt foarte atente la toate detaliile şi de aceea îşi structurează o întreagă poveste, pentru ca aceasta să devină cât mai credibilă. De cealaltă parte sunt bărbaţii, care folosesc cele mai simple moduri de a minţi. Iniţiativa de a minţi la bărbaţi este una spontană, nicidecum gândită. Bărbatul minte cu brutalitate, pentru că este conştient că resursele sunt la el, că el este cel care deţine puterea, iar faptul că este sau nu crezut este mai puţin important pentru acesta.

De cealaltă parte, femeia trebuie să îşi asigure credibilitatea, pentru că numai aşa nu se poate face de ruşine în cazul în care este deconspirată. Femeile se gândesc la tot felul de detalii atunci când elaborează o minciună, pentru a avea răspunsuri chiar şi pentru cele mai neobişnuite întrebări, pe când bărbaţii spun doar ce le vine în minte”, precizează psihologul Hanibal Dumitraşcu. Acesta mai afirmă că bărbaţii nu pot minţi la fel de bine ca femeile pentru că organismul lor îi dă de gol. „Bărbaţii nu pot privi în ochi persoana care este minţită pentru că nu au exerciţiul minciunii.

Mai mult, numai gândul că urmează să spună o minciună îi face să roşească sau să îi bufnească râsul. De cele mai multe ori, atunci când un bărbat se pregăteşte să mintă îşi caută un refugiu, un loc în care să privească”, menţionează Hanibal Dumitraşcu. Nevoia femeilor de a minţi, potrivit specialiştilor, vine de la dorinţa acestora de a fi pe picior de egalitate cu bărbaţii.

„Femeia consideră că poate supravieţui mai bine şi mai confortabil dacă apelează la minciuni. Astfel, acest lucru a devenit o parte importantă a segmentului feminin”, susţine psihoterapeutul Mihaela Săhleanu. Totodată, aceasta precizează că cele mai frecvente minciuni folosite de femei sunt acelea din compasiune, de supravieţuire şi cele de îmbunătăţire a unei situaţii. Specialiştii precizează că femeile folosesc minciunile pentru a ascunde unele aspecte minore, iar bărbaţii, de regulă, lucrurile mai grave. „Femeile de regulă ascund lucruri legate de preţul real al unui produs. Bărbaţii, de cele mai multe ori, ascund existenţa unei alte relaţii. Mai mult, femeile mint pentru a proteja partenerul de o realitate care poate provoca durere, iar bărbatul se foloseşte de minciună pentru a ascunde realitatea”, susţine psihologul Dumitraşcu.

Dorinţă compulsivă de a exagera

Ultimul studiu de specialitate, realizat sub bagheta cercetătorilor de la Univesitatea din New York, cu participarea a 20.000 de femei din întreaga lume, a arătat că persoanele de gen feminin emit, în medie, opt minciuni pe zi. Femeile au o dorinţă compulsivă de a exagera, care degenerează în minciuni repetate emise în starea de conştienţă, afirmă specialiştii.

„Persoanele de gen feminin mint atunci când dorinţa este mai mare decât planul real. Prin minciună individul nu face nimic altceva decât să evite sau să amâne planul real, care la un moment dat va ieşi la suprafaţă, iar impactul cu realitatea poate fi destul de dureros pentru cei la care minciuna a devenit un lucru obişnuit”, susţine psihologul Claudiu Ganciu.
 

Citește și: