Razvan Tupa
48 vizualizări 25 mai 2018

South East European Film Festival are loc în perioada 24 - 27 mai, la celebrul cinematograf Babilon din Berlin. În zilele care urmează, manifestarea programează o serie de producţii cinematografice provenite din 15 ţări care îşi propun să aducă în discuţie aspecte legate de spaţiul sud-est european. Astfel, vor fi proiectate pelicule din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Turcia, Ungaria şi Cipru.

Gândit ca un spaţiu de întâlnire al culturii sud-est europene, festivalul se derulează în parteneriat cu evenimentul omonim din Franţa, care îl are în postura de preşedinte ale evenimentului pe Jordan Pleves, rector al University of Audiovisual Arts, Paris - Skopie - New York.

Acelaşi eveniment a inclus acordarea premiului pentru Legenda sud-est europeană a anului 2018 (post-mortem), creaţiei lui Lucian Pintilie, care a murit pe 17 mai, la vârsta de 84 de ani. Distincţia aduce un omagiu întregii sale creaţii şi activităţi teatrale şi cinematografice, regizorul român fiind un reper fundamental inclusiv pentru cineaştii români din noul val, printre care se numără Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu şi Tudor Giurgiu, arată organizatorii.

Competiţia festivalului de anul acesta include pelicula românească «Hawaii», în regia lui Jesús del Cerro, a cărei poveste se petrece în timpul regimului comunist şi gravitează în jurul lui Andrei şi a modestei sale familii de muncitori din Bucureşti. Filmul îi are ca protagonişti pe Dragoş Bucur şi Cristina Flutur. Tot în cadrul competiţiei va fi prezentată şi pelicula «Ultima zi din mai» (Republica Moldova), în regia lui Igor Chistol, care spune povestea unui tată rămas acasă cu două fiice minore, după ce mama a plecat la muncă în Italia, anunţă Institutul Cultural Român din Berlin.

La gala de deschidere a festivalului de la Berlin a fost prezentat filmul lui Nae Caranfil "Restul e tăcere". 

Anul trecut, organizatorii festivalului i-au acordat premiul pentru actorul sud-est european pe 2017 lui Ion Caramitru.

Citește și: