Razvan Tupa
2285 vizualizări 7 iul 2018

"Cred că este evidentă o influenţă de la Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet, pentru că ei au făcut filme ce se bazau mult pe prezenţa actorilor şi nu pe text. Există şi câteva influenţe de la Jean-Luc Godard, din filmele sale. Dar cred că principala influenţă, dacă ar fi să găsesc una, nu vine din cinema, ci din literatură, şi sunt sigur că îl ştiţi în Cehia, pentru că o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de poveşti istorice documentate privind relaţia dintre trecut şi prezent, folosind fotografii în cărţi şi alte element diferite. Când l-am descoperit pe Sebald, acum câţiva ani, m-a impresionat într-o asemenea măsură că mi se pare că este influenţa principală,” explica regizorul Radu Jude organizatorilor festivalului. 

”Nu cred că un film, filmul meu, poate să schimbe felul în care gândesc spectatorii singurul lucru pe care îl poate face este să fie... Cred că Wittgenstein spunea că îşi vede cărţile filozofice ca pe o scară, iar oamenii se urcă pe ea şi apoi o aruncă,” adăuga Jude. ”Cu toată modestia, cred că filmul meu face acelaşi lucru, este o scară pe care oamenii pot urca şi apoi găsesc sau se gândesc la ceva mai interesant decât am fost eu în stare să arăt. (...)

Când aparţii unei comunităţi simţi că eşti responsabil într-un mod simbolic de tot. Şi dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simţi vinovat, nu vrei să te simţi responsabil. Poate că este mai uşor din punct de vedere psihologic să spui <noi n-am făcut aşa ceva>. Pentru mine cred că e mai important faptul că toţi ţinem de o comunitate şi asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ţi tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparţii unei comunităţi, dar poţi să fii critic la adresa unor aspecte.

Eu nu văd nicio problemă în asta şi nu înţeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemţi într-un marş al morţii în care şi-au pierdut viaţa câteva mii de oameni, că regretăm acum şi că putem să vedem cum s-a întâmplat şi de ce. Pentru că nu sunt vinovaţi cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovaţi românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înţelegem de ce şi ce putem să înţelegem din asta. E foarte simplu" declara despre Radu Jude despre "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari".

Imediat după aflarea veştii, scenograful Iuliana Vîlsan, care a semnat costumele şi decorurile producţiei, nota pe o reţea de socializare: "Ador coincidenţele.... v-am mai spus... Azi ziua de naştere a lui Liviu Ciulei ... Azi e ziua lui Radu Jude sa câştige globul de cristal...Acum nu-mi intru în piele de bucurie... pentru că este primul lung metraj la care am lucrat... Mulţumesc în special echipei care m-a urmat în aceasta aventură".

Premiul câştigat de Radu Jude este decernat în afara concursului oficial, de Juriul reţelei de cinematografe Europa Cinemas, pentru cel mai bun film european din competiţia oficială sau din cea dedicată documentarelor şi a fost anunţat înaintea ceremoniei oficiale de decernare a premiilor Festivalului de la Karlovy Vary. 

”În ultimele săptămâni,ne-am bucurat de actriţe, actori, scenarii, imagine, muzică, umor şi tragedie în moduri şi din ţări diferite,” arată un comunicat făcut public de organizatorii cehi. ”Într-un film anume am regăsit toate aceste elemente compuse într-un mod original. Prin straturile sale am văzut moduri provocatoare de povestire, regândirea abordării pe care o ai în legătură cu paginile mai negre ale istoriei, refuzând, în acelaşi timp trivializarea printr-o comparaţie cu alte întâmplări. Abordarea intelectuală a acestui subiect te face să te simţi inconfortabil, uneori, dar te face şi să râzi. Luptă pentru libertatea artelor împotriva cenzurii şi naţionalismului. De aceea, juriul hotărăşte să acorde premiul Europe Cinemas label pentru ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, al regizorului român Radu Jude”

Din juriul care a premiat filmul lui Radu Jude au făcut parte Simon Blaas, Jan Makosch, Balazs Kalmanovits şi Daira Abolina.

”De o relevanţă obraznică oriunde populismul este în ascensiune, filmul lui Jude degajă o inteligenţă ascuţită, provocatoare şi angajantă, care te face să părăseşti sala la final mai deştept, dar deopotrivă de trist şi mult mai îngrijorat,” scrie Jessica Kiang în The Variety. ”E uşor pentru oamenii fără principii să acţioneze barbar, dacă nu se tem de judecata istoriei.Şi e uşor să nu-ţi pese cum vei rămâne în istorie, dacă te doare-n cot de istorie însăşi”

A 53-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary a avut loc între 29 iunie şi 7 iulie, în Cehia. Una dintre cele mai vechi din lume, considerată înainte de 1989, cel mai important festival pentru filmele realizate în ţările socialiste, manifestarea de la Karlovy Vary a fost trecută de multe ori în palmaresul peliculei ”Valurile Dunării” în regia lui Liviu Ciulei. Mulţi critici de film români au redat acest fapt. În realitate, palmaresul oficial al festivalului din Cehia nu menţionează niciun alt film românesc în calitate de câştigător al Globului de Cristal, înaintea peliculei lui Radu Jude. În prezent, Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary este cel mai vizibil festival de film din Europa Centrală şi de Est. 

Filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari" a fost inclus în competiţia oficială a celei de-a 53-a ediţii a prestigiosului eveniment din Cehia, care a avut loc în perioada 29 iunie - 7 iulie. În distribuţie sunt Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ. Filmul va intra în cinematografele din România pe 28 septembrie.

 

Citește și: